Tekst objavljen: 06.02.2014 16:23        


Ukupna vrednost novih plasmana finansijskog lizinga u Srbiji 2013. bila je 223 miliona evra, što je jedan odsto više nego 2012. godine, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije.

Lizing industrija u 2013. imala rast plasmana samo 1%

ALCS navodi da je prošle godine bilo zaključeno 7.937 novih ugovora o finansijskom lizingu, što je za šest odsto više nego godinu pre, dok je ukupno lizing tržište u Srbiji 2013, uključujući i operativni lizing, imalo 268 miliona evra novih plasmana.

Segment finansiranja putem finansijskog lizinga koji beleži najviši rast je poljoprivreda, pa je za godinu dana vrednost novozaključenih lizing ugovora poljoprivrednih vozila i mašina sa 18 miliona evra, koliko je iznosila 2012. godine, porasla na 25 miliona evra u 2013, što je rast od 39 odsto.

U Asocijaciji lizing kompanija Srbije očekuju da lizing industrija bude uključena u subvencionisane programe Vlade, jer, kako je ocenjeno, taj način finansiranja predstavlja direktno dugoročno ulaganje u proizvodnju, koje može biti ključno za dalji razvoj privrede.

Prošle godine najzastupljeniji predmeti koji su nabavljani putem finansijskog lizinga bila su putnička vozila sa učešćem od 35 odsto, dok je nabavka komercijalnih i teretnih vozila bila zastupljena sa 20 procenata u kupnog lizinga.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ukupna vrednost finansiranja putničkih vozila iznosila je 94,2 miliona evra. Od toga, finansiranje nabavke novih vozila putem lizinga iznosilo je 76,7 miliona evra, dok je finansiranje polovnih vozila iznosilo 17,5 miliona evra - rekla je generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodora Milenković.

- Lizing tržište Srbije se u poslednjih nekoliko godina stabilizovalo na nivou od oko 270 miliona evra, a u narednom periodu očekujemo dalji rast, što je u skladu i sa očekivanjima kretanja lizing industrije u Evropi - ocenila je Teodora Milenković.

U ukupnim investicijama u Srbiji lizing učestvuje sa tri do pet odsto, dok je njegovo učešće u zemljama Evropske unije od 10 do 40 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Asocijacija lizing kompanija Srbije 2013. lizing lizing kompanije operativni lizing finansijski lizing lizing industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana