Tekst objavljen: 05.08.2014 15:30        


Lizing kuće su u prva tri meseca ove godine, po osnovu finansijskog lizinga, zabeležile ukupan rezultat pre oporezivanja od 72 miliona dinara. Na lizing su se najviše kupovala teretna vozila, minibusevi, autobusi, automobili, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Lizing kuće napokon u plusu, zarada 72 mil. dinara

U Srbiji je na kraju prvog kvartala ove godine poslovalo ukupno 16 lizing kuća, koje zapošljavaju 432 radnika. Od njih, 13 lizing kuća je ostvarilo pozitivan rezultat pre oporezivanja u iznosu od 207 miliona, a njih tri su imale negativan rezultat u iznosu od 135 miliona dinara.

U prošloj godini su lizing kuće, prema podacima NBS, bile u minusu od 2,3 milijarde dinara.

Redosled davalaca lizinga po tržišnom učešću prema visini bilansne aktive se na kraju prvog tromesečja 2014. godine nije mnogo izmenio u odnosu na kraj 2013. godine.

Hypo Alpe-Adria-Leasing d.o.o. Beograd je zadržao vodeću poziciju, uz smanjenje tržišnog učešća sa 14,8% na 14,3%, saopštila je Narodna banka Srbije na osnovu pokazatelja poslovanja za prvo tromesečje 2014. godine.

Najveću promenu ranga i učešća na tržištu prema visini bilansne aktive na dan 31. marta 2014. godine, u odnosu na 2013. godinu, imao je LIPAKS d.o.o. Beograd, koji se sa 11. mesta pomerio na 13. mesto, pri čemu je tržišno učešće ostalo isto (3,2%).

Najveću razliku u rangu prema visini bilansne aktive i prema visini potraživanja po osnovu finansijskog lizinga (portfolija) imali su davaoci lizinga Intesa Leasing d.o.o. Beograd, koji je prema visini portfolija na 4, a prema visini bilansne aktive na 2. mestu i LIPAKS d.o.o. Beograd, koji je prema visini portfolija na 15, a prema visini bilansne aktive na 13. mestu, dok je VB Leasing d.o.o. Beograd prema visini portfolija na 2, a prema visini bilansne aktive na 4. mestu, a Piraeus Leasing d.o.o. Beograd prema visini portfolija na 13, a prema visini bilansne aktive na 15. mestu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing operativni lizing lizing ugovori lizing industrija finansijski lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana