Tekst objavljen: 02.08.2016 13:10        


Cene nafte su danas blago ojačale ublažavajući gubitke, pošto su lovci na niske cene pohrlili da iskoriste pogodnosti slabljenja dolara, dan nakon jučerašnjeg pada "crnog zlata" na tržištu. 

Lovci na niske cene spasavaju cene nafte

Sirova nafta se juče survala na ispod 40 dolara po barelu nakon što su američki podaci pokazali neočekivan rast komercijalnih isporuka nafte i benzina, pojačavajući problem dugotrajne prezasićenosti ponude, prenosi agencija Frans pres.

Cene su juče završile na trgovanju u Njujorku u padu za više 20 odsto u odnosu na najviši nivo na kom su bile u junu, što znači da na tržištu vlada "raspoloženje medveda" (pesimizam), kako se najčešće u berzanskoj terminologiji definišu ovakva kretanja.

Deo najnovijih gubitaka jutros je ublažen, pošto su razočaravajući podaci o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pogodili zelenu valutu, što je dolarske cene nafte učinilo nižim za kupce koji koriste druge valute.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u septembru porasla je za 14 centi na 40,20 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" za oktobarske isporuke ojačala za 24 centa na 42,38 dolara.

"Rast tražnje je i dalje mlak i ne daje bilo kakav značajniji ispusni ventil za raščišćavanje zaliha", navodi britanska Barkliz banka u komentaru, dodajući da je "najbolji period za tako nešto bilo leto, koje je već više od polovine prošlo".

Dejvid Lenoks, analitičar u sidnejskoj kompaniji Fet Provets, izjavio je za "Blumberg news" da će prezasićenost ponude i dalje vršiti pritisak na tržište nafte.

"Još uvek smatramo da je nivo od 40 dolara po barelu područje na kojem će se cena zadržati, pošto je ranije uočen njihov odskok sa tog nivoa", rekao je on.

Investitori čekaju sada podatke nafte industrije o američkim zalihama sirove nafte koji bi trebalo da budu objavljeni kasnije danas, dan uoči zvaničnih pokazatelja američkog Ministarstva energetike, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte potrošnja nafte zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana