Tekst objavljen: 27.08.2019 11:25        


Testirana je nova tehnologija koja bi mogla da pruži veći stepen sigurnosti prilikom plaćanja karticama

Lozinke odlaze u prošlost: Uskoro platne kartice sa otiskom prsta?

Platne kartice nove generacije trebalo bi da podignu efikasnost plaćanja i sigurnost na viši nivo, navodi britanski BBC Klik, a novina je da je u njih ugrađen čitač vašeg otiska prstiju.

Ove kartice bi mogle da se pojave u upotrebi već naredne godine, te se čini da pamćenje četvorocifrenog pina polako odlazi u zaborav, prenosi bankar.rs.

Ovakve kartice se ne razlikuju od standardnih, niti zahtevaju bilo kakav vid napajanja, jer neophodnu energiju crpe iz elektronskog aparata za naplatu, na koji se prislanjaju. Jedino je prethodno potrebno da kartica snimi vrh, odnosno otisak vašeg prsta iz različitih uglova, tako da niko ne može da je upotrebi, ali ni falsifikuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Istraživanja pokazuju da su mišljenja korisnika podeljena, da se neki raduju uvođenju biometrijske tehnologije u sistem plaćanja, a neki ne.

"Problem je što je neophodno i da se trgovine opreme čitačima i terminalima koji mogu da čitaju ovu vrstu (biometrijske) verifikacije", izjavila je Džordžina Bulki, direktorka za strategiju i inovacije u kompaniji RBS/Natvest.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otisak prsta nova tehnologija kartice platne kartice lozinka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana