Tekst objavljen: 00.00.0000 0:00        


BEOGRAD, 26. jula (Tanjug) - Na kvantaškoj i zelenim pijacama u Beogradu prošle sedmice nastavljena je dobra ponuda sezonskog povrća, a sve bolja ponuda dinje i lubenice razlog je nižih cena. Loša ponuda brokolija i karfiola uticala je na više cene ovog povrća. Poskupele su i tikvice i paradajz, iako je njihova ponuda i dalje dobra.

Lubenice jeftinije, karfiol skuplji

BEOGRAD, 26. jula (Tanjug) - Na kvantaškoj i zelenim pijacama u Beogradu prošle sedmice nastavljena je dobra ponuda sezonskog povrća, a sve bolja ponuda dinje i lubenice razlog je nižih cena.
Loša ponuda brokolija i karfiola uticala je na više cene ovog povrća. Poskupele su i tikvice i paradajz, iako je njihova ponuda i dalje dobra.
Nastavljena je dobra ponuda breskvi i nektarina, dok je kajsija znatno manje u ponudi, pa je i cena u porastu.
Pad cene višanja uslovljen je padom kvaliteta, jer sezona višnje prolazi, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS). Poboljšava se ponuda kupina i šljiva, a cene su bile niže.
Dobra ponuda voća i povrća bila je na zelenoj pijaci u Pančevu. Pad cene zabeležen je kod celera, lubenice, crnog luka, paprike babure i ljute, čeri paradajza, paškanata, peršuna, crnog i belog groždja, kivija, pomorandže, šljive i smokve.
Rast cene je zabeležen kod boranije, dinje, karfiola, krastavca, krompira, ananasa, banane, jabuka i kajsija. U ponudi ima maline i kupine.
Na vranjanskoj zelenoj pijaci došlo je do poskupljenja dinja, tikvica i zelene salate, a do pada cene krompira, lubenica, paradajza, šargarepe...
Primera radi, breskve su pojeftinile sa 100 na 70 dinara za kilogram (din/kg) i šljive sa 60 na 50 din/kg, zbog bolje ponude.
Cene ostalog voća i povrća uglavnom su ostale na nivou od prethodne nedelje, kao i ponuda i tražnja.
Na zelenoj pijaci u Čačku ponuda je bila znatno bolja u odnosu na prethodnu. Izuzetno dobra je bila ponuda kupusa, pa je zabeležen pad cene.
Paradajz je prodavan po ceni od 50 do 60 din/kg, a krastavac od 40 do 50 din/kg. Dobra je ponuda tikvica i one koštaju od 30 do 40 /kg.
Ponuda sezonskog voća na pijaci je izuzetno dobra za ovo doba godine. Ove sedmice evidentiran je pad cene breskve i sada košta 50 din/kg, koliko je i nektarina.
U prodaji su i letnje sorte krušaka po ceni od 40 do 50 din/kg. Solidna je bila i ponuda malina.
Veoma bogata ponuda povrća na loznickoj zelenoj pijaci. Evidentan je pad cena većeg broja vrsta povrća. Rast cena je zabeležen jedino kod boranije.
Povrće je odličnog kvaliteta. Bogata je bila ponuda sezonskog voća. Zabeleženo je variranje cena kod breskve i kajsije i pad cene šljive, koje ima sve više u ponudi i koja je izuzetno rodila ove godine. Pojavilo se groždje iz uvoza po ceni od 200 din/kg.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana