Tekst objavljen: 05.02.2023 9:00        


Nemački avio-prevoznik "Lufthansa" i italijansko Ministarstvo finansija potpisali su memorandum o kupovini manjinskog udela u italijanskom avio-prevozniku "ITA Airways", javlja italijanska novinska agencija "Ansa"

"Lufthansa" na korak od preuzimanja italijanske državne avio-kompanije


Prema nezvaničnim izvorima, "Lufthansa" bi za 40-postotni udoo u kompaniji trebala izdvojiti između 250 i 300 miliona evra.

Izvori na koje se agencija poziva, između ostalog, objasnili su da je krajnji cilj sadašnjih pregovora da se kupoprodajni ugovor potpiše što pre. To je osnova za dobijanje saglasnosti Evropske komisije. Lufthansa bi tako do leta trebalo da uđe u vlasništvo italijanskog prevoznika.

Prema objašnjenjima "Ansinih" izvora, italijanska vlada pod rukovodstvom premijerke Đorđe Meloni želi da "ITA Airways" što pre može uživati u “sinergijskim učincima” koje će donijeti ulazak u "Lufthansa" grupu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Očekuje se da će Evropska komisija odobriti sticanje manjinskog udela u kompaniji. Drugačiji scenario ne bi bio moguć jer je sama komisija tražila prodaju avio-prevoznika iz Italije, javlja "Ansa". Strahovi da će kompanija postati samo baza za pumpanje putnika u "Lufthansinog" čvorišta u Frankfurtu i Minhenu takođe ne postoje, prema Ansinim izvorima, koji dodaju da će izravni dugolinijski letovi i dalje saobraćati.

Nemački prevoznik, u čijem su sastavu i "Swiss", "Brussels Airlines" i "Austrian Airlines", objasnio je sredinom januara da u Rimu želi stvoriti ključno evropsko čvorište te da će za Rim nuditi direktne letove iz SAD-a. Kako su istakli, u početku bi kupili manjinski udeo, a u budućnosti bi imali mogućnost otkupa i preostalih deonica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preuzimanje kompanije Lufthansa ITA airways avio kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana