Tekst objavljen: 03.10.2016 10:59        


U Beogradu postoji stalna potržnja za luksuznim stanovima na dobrim lokacijama, uprkos ceni od oko 2.500 i 3.000 evra po metru kvadratnom, kažu stručnjaci za nekretnine. Na tržištu nekretnina u Beogradu, prema nekim procenama, trenutno je u nekoj od faza prodaje oko 1.000 stanova - oko 300 u dve kule u okviru Beograda na vodi i još između 700 i 800 luksuznih stanova na drugim lokacijama.

Luksuzni stanovi ne čekaju dugo kupca

Stručnjaci su rekli Tanjugu da će projekat "Beograd na vodi" učiniti naš glavni grad prepoznatljivim na međunarodnom tržištu nekretnina, ali i da uprkos tome što skupoceni stanovi uvek ''planu'' najveći broj građana traži jeftine stanove.

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević je rekao Tanjugu da je u Beogradu uvek postojala potražnja za luksuznim nekretninama.

To je segment tržišta koji uvek postoji, jer postoje kupci koji su uvek spremni da kupe dobru nekretninu u novoj i kvalitenoj zgradi, na dobroj lokaciji ili u nekoj staroj očuvanoj zgradi u centru grada. Taj segment je uvek postojao, ali je nedostajao segment kupca koji dolaze sa međunarodnog tržišta", rekao je Đorđević.

On dodaje da ima kupaca koji svuda po svetu kupuju nekretnine na ekskluzivnim lokacijama - Londonu, Dubaiu, Parizu, Moskvi, gradovima u SAD, Singapuru.

"Sa Beogradom na vodi postoji šansa da Beograd postane prepoznatljiv na međunarodnom tržistu, zato što je u pitanju takva lokaciji koja je u svim gradovima najbolja - uz samu obalu reke, a drugo zato što će taj projekat imati adekvatan marketing na međunarodnom tržištu", naveo je Đorđević.

On, ipak, kaže da "Beograd na vodi" neće u većoj meri uticati na cene nekretnina u Beogradu,j er ako se poredi sa sličnim međunarodnim lokacijama sa takvim nekretninama vidimo da su cene od 2.700 i 3.300 evra po kvadratu relativno jeftine, u odnosu na London i Dubai.

"Beograd na vodi sigurno će privući kupce koji mogu da plate više i već ima dost kupaca za Beogad na vodi", naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima između 10 i 15 odsto tzv. zahtevnih kupaca koji imaju visoke zahteve i mogu to da plate.

"Mi očekujem da će sve više biti takvih kupaca, a posebno onih iz inostranstva", istakao je Đorđević dodajujći da je Klaster nekretnina pokrenuo inicijativu da predstavi inostranstvu velike projekte u Beogradu.

Đorđević je kazao da su tim povodom već bili u Nju Delhiju u Indiji i najavio da će u novembru u SAD potpisati ugovor sa NAR (National As sociation of Realtor), koje je najveće strukovno udruženje agenata za nekretnine i ujedno najveća trgovinska asocijacija u SAD.

"Napravićemo kampanju za Beograd na vodi na njihovoj konvenciji, ali i za druge projekte koji se rade u Beogradu, a značajni su za inostrana tržišta", dodao je on.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić je rekao Tanjugu da se cene stambenih kvadrata u Beogradu kreću od oko 700 ili 800 evra u šestoj ili sedmoj zoni do 2.500 i više za dobro opremljene stanove u ekskluzivnim lokacijama.

Rodić kaže da se cene luksuznih stanova sada kreću od 2.500 do 3.000 evra, a da su neka bili do 5.000 ili 6.000 evra po kvadratu.

"Ima dosta lokacija na kojima se trenutno završavaju luksuzni stanovi ili tek počinju da se grade", naveo je Rodić dodajuć da je reč o dobro opremljenim stanovima koji imaju ugrađene kvalitetne materijale - keramiku, podove, izolaciju, završne radove, nove tehnologije, video nadzor, interfone, roletne na daljinski i slično.

Osim dve kule u okviru Beograda na vodi sa oko 300 stanova, ima još oko 700 do 800 stanova luksuznih stanova u Beogradu.

On kaže da se u svetu traže sve više stanovi koji imaju parkić, kafiće, prodavnice, zajedničko obezbeđene, pa čak i bazene u okviru stambenog kompleksa, kao što se dosta radi, na primer, u Sspaniji.

Rodić ističe da u Srbiji, ipak, nema dosta investitora koji su spremni toliko da ulažu u neki projekat i da je naše tržište primerenije jeftinijim stanovima, do 1.100 ili 1.200 evra po kvadratu.

"Spas za građevinsku industriju je masovna jeftina stambena izgradnja, u kojoj se upošljavaju svi segmenti građevinske industrije, pošto su tu pristupačne cene stanova i ima puno firmi koje tako mogu da rade", naveo je on.

Rodić ističe da mnogo ljudi u Srbiji čeka da kupi stan i to što jeftiniji i da bi "mogao da se primeni sličan koncept gradnje kao što se radi u Borči za izbeglice".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd prodaja stanova luksuzni stanovi beograd na vodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana