Tekst objavljen: 14.04.2015 10:34        


Građani Srbije u proseku duguje 780 evra, što je oko 16 puta manje od proseka dugovanja po stanovniku u Evropskoj uniji i pet puta manje nego u Hrvatskoj, pišu danas beogradske "Večernje novosti". Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić je ocenio da je razlog za to ne skupi krediti, nego nizak standard.

Mala plata - mala i zaduženja

Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit, rekao je Dugalić objasnivši da će, kad nam zarada dostigne 700 evra biti i više zajmova.

Taj dnevnik piše i da građani Srbije trenutno jedino refinansiraju stare kredite, dok sve ostale samo vraćaju.

Najviše duguju za stambene zajmove i to 379,5 milijardi dinara, a zatim za gotovinske 206,3 milijarde dinara.

Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, čak su i stambeni krediti u padu, iako su za poslednjih 10 godina imali samo rast.

"Takvo kretanje je logična posledica pada realnih zarada građana Srbije i rasta stope nezaposlenosti, pa ne možemo reći da predstavlja iznenađenje", kaže predsednik Upravnog odbora Sosijete zeneral banke Goran Pitić.

On je naveo i da građani mnogo bolje otplaćuju uzete zajmove, nego firme, ali s obzirom na zarade mogu malo da se zaduže.

Osim malih plata, problem za veću zaduženost su i visoke kamate i u dinarima i u evrima.
Kamate kod nas neće skoro biti iste kao u Austriji, Nemačkoj ili Hrvatskoj, kako kažu bankari, mahom zbog i dalje visoke referentne kamatne stope, visokog udela nenaplativih kredita i obaveznih rezervacija banaka, pišu Novosti.

Referentna kamata u Srbiji je visoka i nakon spuštanja na 7,0 odsto, a ona je i dalje daleko viša od referentne stope u Slovačkoj, koja iznosi 0,25 odsto ili u EU, gde iznosi 0,15 odsto.

Dugalić je podsetio i da su nas veliki problem nenaplativi krediti koji se kreću u privredi oko 25 odsto, a kod građana malo iznad sedam odsto.

Prema njegovim rečima, to je jedan od najlosijih pokazatelja u Evropi, "jer se svaki treći kredit ne vraća, a banke za njih izdvajaju rezervacije 100 odsto, što je ogroman trošak".

Dugalić smatara i da mnogi građani ne mogu da otplaćuju kredite, ali uvođenje ličnog bankrota neće ništa novo doneti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mala plata zaduženja kamate na kredite banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana