Tekst objavljen: 11.09.2014 16:34        


Evropski sud pravde potvrdio je presudu da je američka kartičarska kompanija Masterkard kršila propise o konkurentnosti.

Masterkard kriv pred sudom

Kako je navedeno, kompanija je naplaćivala provizije na prekogranične transakcije. Potvrdivši presudu iz 2007, na koju je Masterkard uložio žlabu, sud je naveo da je sporna praksa kompanije primorala prodavce da podignu cene koje naplaćuju kupcima, prenosi agencija Frans pres.

Kada kupac koristi kreditnu karticu pri plaćanju robe, banka trgovca banci kupca mora da plati proviziju za korišćenje usluge. Banka trgovca zbog toga tu proviziju naplaćuje trgovcu, koji tu cifru dodaje na prodajnu cenu svog proizvoda, koju plaćaju svi kupci, uključujući one koji uopšte ne plaćaju kreditnim karticama.

Evropska komisija navodi da praksa Masterkarda ugrožava razvoj internog tržišta plaćanja karticama, kao i razvoj povezanih tržišta, kao što su internet i mobilna plaćanja.

Komisija je 2007. zabranila Masterkardu da naplaćuje prekogranične provizije u okviru Evropske ekonomske zone (EU, Norveška, Lihtenštajn i Island). Konkurent Masterkarda, Viza, pristao je prošle godine da snizi neke od svojih međubankarskih provizija i do 60 odsto i pokrenuo mere u cilju smanjenja barijera koje koče prekograničnu konkurentnost, nakon šlične tužbe EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
MasterCard kartice master master kartice master kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana