Tekst objavljen: 04.07.2022 16:15        


Među 100 najvrednijih kompanija na svetu prvi put nema ni jedne nemačke firme. Naftna kompanija iz Saudijske Arabije je prva na rang listi, kojom dominiraju firme iz SAD. Evropa stoji loše, ocenjuje se u današnjem prilogu radija Dojče vele

Među 100 najvrednijih kompanija prvi put nema nikoga iz Nemačke


Nemačke firme sve više gube vrednost na svetskim berzama.

Dok je na kraju 2007. među 100 najvrednijih bilo sedam nemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo dve, a u prvoj polovini 2022. nijedna nemačka firma nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY, navodi se u tekstu.

Najbolje rangirana frima sa sedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom, i koji je sa tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara tek na 113. mestu. Nemački Telekom je na 120. mestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mestu je Linde (industrijski gas) koji od spajanja sa Prakserom ima sedište u Irskoj.

Naftna kompanija Saudi Aramko je sa tržišnom vrednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svetu, a sledi američki Epl. Sve u svemu, malo se promenilo u dominaciji firmi sa sedištem u SAD na svetskim berzama. Sada ih je 60, a pre pre šest meseci ih je bilo 61.

Najvrednija evropska kompanija je švajcarski Nestle

Među prvih 10 su Majkrosoft, Alfabet (matična kompanija Gugla), Amazon, „Tesla“, investiciona kompanija Berkšir Hatavej, zdravstveno osiguranje Junatedhelt, DŽonson& DŽonson i Fejsbuk grupa Meta.

Najvrednija evropska kompanija je švajcarski Nestle – na 20. mestu. Prema revizorima, krajem 2007, dakle pre finansijske krize, medju 100 najvrednijih kompanija širom sveta 46 su bile iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Pad cena na svetskim berzama, izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću u pogledu recesije i rastućim kamatnim stopama zbrisao je bilione dolara vrednosti u prvoj polovini 2022.


Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrednost akcija kojima se trguje na berzi, 100 najskupljih kompanija pala je tokom prvih šest meseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 bilion dolara, na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.

Nasuprot tom trendu, naftne i gasne kompanije medju prvih 100 povećale su svoju berzansku vrednost za 19 odsto.

U poslednje vreme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast. Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtevi prema kompanijama u koje se ulaže“, objašnjaka Henrik Alers, izvršni direktor EY Nemačka.

Evropa i Nemačka slabo pozicionirane

Iako mnoge vodeće firme i dalje beleže visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvesnosti, kaže Alers. On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine:

Loše vesti se gomilaju, moraju da se prevazidju mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna“, ističe.

Alers smatra da će digitalizacija, kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah, verovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze.

A tu su Evropa i Nemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno medju 100 najboljih, 17 ima sedište u Severnoj Americi, četiri u Aziji i samo dve u Evropi. Prema rečima Alersa, trend digitalizacije je doveo do toga da se poslednjih godina smanji težina Evrope na svetskim berzama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nemačke firme najbogatije firme Nemačka digitalizacija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana