Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 19.04.2017 14:54        


BEOGRAD, 19. aprila (Tanjug) - Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju o saradnji na implementaciji projekta "Upravljanje slivom reke Drine na zapadnom Balkanu". Taj dokument su u Beogradu potpisali ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Memorandum Srbije i BiH o upravljanju slivom reke Drine

Nedimović je kazao da realizacija projekta kreće za par dana i da će trajati ukupno četiri godine, nakon čega će se dobiti sistem ranog upozorenja od poplava jer je Drina prilično nepredvidiva.

On je naveo da će ovim projektom na reci Drini, ali i na svim njenim pritokama biti rađeni sistemi odbrane od poplava, na nekim prostorima i sistemi mobilnih panela gde će se braniti od poplava, a koja su, kako je naglasio, neka savremena rešenja koja će se implementirati i svima koristiti da se ne bi desila situacija koja je bila 2014.

"Drina će nas sve uvezati i omogućiti kontrolisanje sve prisutnijih elementarnih nepogoda, odnosno promena koje se dešavaju u klimi i koje nam donose neke nove izazove", rekao je Nedimović, dodajući da će najveće koristi imati ljudi koji žive u slivu reke Drine.

Šarović je naglasio da se ovaj memorandum odnosi na integrisano upravljanje slivom reke Drine i finansira ga Globalni fond za klimatske promene, a implementira se preko Svetske banke.
Ukupna vrednost je blizu devet miliona dolara, od kojih oko 3,3 miliona pripadaju BiH, a oko 31, odnosno 32 odsto tih sredstava pripada Srbiji i Crnoj Gori.

"Ovaj memorandum se odnosi na zemlje u slivu reke Drine, odnosno na Crnu Goru, sa kojim je već potpisan ovakav dokument, zatim na Srbiju i BiH", kazao je Šarović.

Prema njegovim rečama, projekat ima nekoliko komponenti među kojima je integrisanog, odnosno zajedničkog upravljanja slivom reke Drine, jačanje kapaciteta za upravljanje u tom slivu, kao i nizom konkretnih projekat koje se odnose na degradaciju zemljišta.

On je dodao da će koristi od ovog projekta imati mnoge lokalne zajednice uz reku Drinu I kako je naglasio ovo je nastavak aktivnosti kako bi se upravljanje slivom reke Drine podiglo na veći nivo.

Kao odgovor na hitnu potrebu za efikasnijim upravljanjem vodama, odnosno ublažavanjem posledica poplava i suša u slivu reke Drine, 2010. godine, tri zemlje sliva, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija u saradnji sa Svetskom bankom, pokrenule su "Regionalnu inicijativu za Zapadni Balkan za upravljanje poplavama i sušama u slivu reke Drine".

Planirano trajanje projekta je 48 meseci.
U Srbiji će osnovnu nadležnost za sprovođenje Projekta imati Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, odnosno Project Implementation Team /Tim za upravljanje projektom (u daljem tekstu: PIT) u okviru Republičke direkcije za vode koja je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana