Tekst objavljen: 28.03.2014 15:17        


Jedna od vodećih bankarskih grupacija u svetu, Intesa Sanpaolo, održala je godišnju konferenciju u Milanu. Intesa Sanpaolo je najbolja po likvidnosti i kapitalu u Evropi, a najjača banka u Italiji.

Mesina: Bolji smo od nemačkih i francuskih banaka

Tema ovog skupa bili su rezultati koje je Intesa Sanpaolo ostvarila u 2013. godini, kao i ciljevi koje grupa želi da postigne u periodu od 2014. do 2017. godine.

Upravni i Nadzorni odbori međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, u okviru koje posluje Banca Intesa, odobrili su Plan poslovanja Grupe za period od 2014. do 2017. godine, koji predviđa kreiranje i raspodelu stabilne i održive vrednosti na osnovu jasnog, efikasnog i zajedničkog plana aktivnosti i neto dobit od 4,5 milijardi evra 2017. godine.
 
Plan poslovanja takođe predviđa prinos na kapital do 10 odsto, operativnu dobit od 19,2 milijarde evra, neto dobit od kamata do 9 milijardi evra, kao i neto dobit od naknada do 8,2 milijarde evra 2017. godine.
Ukupne investicije u periodu do 2017. godine će dostići 5 milijardi evra, od čega će 2,9 milijardi evra biti izdvojeno za rast, 1,2 milijarde evra za unapređenje efikasnosti, a 0,9 milijardi evra za upravljanje kreditiranjem i rizicima. Sa druge strane, planirana je ušteda troškova od oko 800 miliona evra.

Jači smo od nemačkih, francuskih i španskih banaka. Imamo 19 000 zaposlenih koji rade u grupi Sanpaolo, koje stalno motivišemo. Do sada sve što smo sebi zadali kao cilj, uspeli smo i da ostvarimo, rekao je Mesina.

Intesa Sanpaolo je na kraju 2013. godine zabeležila operativni prihod od 16,3 milijarde evra, dok je u poslednjem kvartalu neto prihod bio niži za 5,2 milijarde evra u odnosu na isti period 2012. godine. Ovo smanjenje, kako je rekao Karlo Mesina, posledica je "čišćenja knjiga" pred nastupajuću proveru kvaliteta aktive i "stres test", koji će se sprovesti nad evropskim bankama.

Pad neto prihoda imao je računovodstveni efekat, bez uticaja na tokove novca u grupi, njenu likvidnost i snagu, naglasio je Mesina.

Intesa Sanpaolo je spremna da dodatno profitira od oporavka tržišta nakon godina recesije. Banka ima siguran položaj, jedna je od najjačih u Evropi i spremna je da raste još više i da bude jos čvršća. Intesa Sanpaolo, na kraju 2013. godine, dodatno je ojačala svoj bilans stanja.

Mi smo banka realne ekonomije i spremni smo da ispunimo očekivanja ne samo akcionara već svih stejkholdera, rekao je Mesina.

Intesa Sanpolo jedna je od nekoliko banaka u svetu koja je već usklađena sa Bazel tri standardom po nivou kapitala i likvidnosti, istakao je Karlo Mesina, generalni i izvršni direktor.

Njena banka članica, ovdašnja banka Inteza, zauzima vodeću poziciju u domaćem bankarskom sektoru. Prethodnu godinu završila je sa 2,5 milijarde evra štednje klijenata, dok je s druge strane odborila 2,3 milijarde evra kredita.

Nastojaćemo da učvrstimo uspeh naše banke u zemljama u regionu, poručio je Mesina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka intesa konferencija banka intesa konferencija banke inteze konferencija u milanu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana