Tekst objavljen: 25.08.2019 15:00        


Nemački ministar finansija Olaf Šolc (SPD) podstakao je raspravu o tome da li je moguće da vlada zaštiti male štediše od kaznenih kamata za depozite - ležarina.

Ministar finansija: Banke da prestanu s naplatom kamata malim štedišama

"Štednja treba da bude nagrađena, a ne kažnjena", kazao je i dodao da nije dobra ideja da banke naplaćuju kamate za proveru računa ili za račune na novčanom tržištu."Bilo bi najbolje kada bi same banke to odbacile", dodao je.

Do sada su se kaznene kamatne stope za privatne kupce, za razliku od kompanija ili investitora, ionako smatrale tabuom.

Finansijske institucije su poslednjih godina mnogo puta povećavale naknade za tekuće račune, ali uglavnom su zanemarile zatezne kamate na depozite.

Mnogo je pokazatelja da su kaznene kamate za privatne kupce nedopustive za većinu tekućih računa i za posebne račune na novčanim prekonoćnim računima.

Na primer, okružni sud u Tibingenu odlučio je pre više od godinu da na čekovnom računu s naknadom za održavanje računa nije dopuštena naknada za depozit, odnosno zatezna kamata.Šolcova zabrana nije naišla na veliko oduševljenje potrošačkih organizacija.

"Zabrana kaznenih kamata za male štediše je dobro zamišljena, ali je sramotno rešenje", rekao je za Handelsblat Klaus Miler, izvršni direktor Saveza potrošačkih organizacija (VZBV).

Negativne kamate za postojeće ugovore već su nezakonite po mišljenju udruženja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Banke i štedionice s druge strane mogu podizati naknade za proveru računa, što su i učinile mnogo puta dosad", navodi.

U svakom slučaju, industrija ne razmišlja puno o zabrani kaznenih kamatnih stopa.

Nemačka bankarska industrija objasnila je da su banke i štedionice na vlastitu odgovornost izračunale cene i naknade na osnovu tržišnog okruženja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatne stope štediše banke kamate na depozite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana