Tekst objavljen: 29.12.2017 16:00        


Ministarstvo trgovine pokrenulo je protiv EPS Distribucije postupak za zaštitu kolektivnog interesa građana Niša, koji optužuju ovo javno preduzeće da im je protivzakonito isključilo struju zbog navodne krađe, a potom odbilo da ih priključi na mrežu, piše Danas.

Ministarstvo štiti građane od EPS-a

Uprkos tome što su ispunili sve zakonske uslove, EPS im je priključenje uslovio izmirivanjem zastarelih dugovanja, koja zbog kamata dostižu i 900.000 dinara po potrošaču.

U Nišu i u nekoliko okolnih opština, od kraja 2015. godine do danas, najmanje 2.500 porodica ostalo je bez struje zbog navodne neovlaščene potrošnje, koju je ovo javno preduzeće često konstatovalo ,,bez prisustva potrošača, dokaza koje zakon zahteva i odgovarajućeg dokumenta“.

EPS Distribucija je po ovom osnovu isključila i domaćinstva sa bebama, starima i bolesnima, koje Zakon o zaštiti potrošača ubraja u „ugrožene potrošače“, te zabranjuje isključenje.

Neke od tih porodica bez struje provode već četvrtu zimu. Pokretanjem postupka protiv EPS Distribucije, javnog preduzeća koje trguje strujom, Ministarstvo trgovine uvažilo je razloge u kolektivnoj tužbi, koju je, u ime niških „kradljivaca struje“, Centar Forum podneo početkom prošlog meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije (EPS) građani ministarstvo trgovine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana