Tekst objavljen: 28.09.2016 14:00        


Cene nafte su ostvarile marginalni rast danas u Aziji, pošto je izveštaj iz naftne industrije o padu američkih zaliha neutrailsala zabrinutost trgovaca u pogledu šansi da se ovonedeljni sastanak glavnih proizvođača završi postizanjem sporazuma o ograničavanju proizvodnje. 

Mlak rast nafte, osipanje nade u postizanje dogovora

Američki institut za naftu (API) saopštio je juče da su američke zalihe pale za 752 hiljade barela prošle nedelje, što je podgrejalo očekivanja da će i zvanični podaci, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, pokazati manje zalihe u vodećoj svetskoj privredi i potrošaču nafte, prenosi agencija Frans pres.

Iapk, postoji bojazan da sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije neće biti postignut na sastanu u Alžiru, na čijem je dnevnom redu razmatranje globalne prezasićenosti ponude i hiperprodukcija "crnog zlata", koja već dve godine pogađa cene.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u novembru zabeležila je danas rast od 30 centi na 44,87 dolara po barelu, a severnomorska sirova nafta "brent", takođe za novembar, ojačala je za 27 centi na 46,24 dolara.

Uoči skupa u Alžiru, iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh je rakao novinarima da na agendi njegove delegacije "nije postizanje dogovora za dva dana".

"Potrebno nam je više vremena za konsultacije", dodao je on.

Ovakav stav Teherana nagoveštava malu verovatnoću da će se drugi učesnici skupa - posebno regionalni rival i lider u OPEK-u, Saudijska Arabija, pridružiti bilo kakvom zajedničkom planu o ograničavanju proizvodnje, ocenjuje Frans pres.

"Podaci API-ja su pružili podršku današnjem rastu nafte u Aziji", izjavio je za francusku agenciju Angus Nikolson, analitičar kompanije IG Markets iz Melburna, dodajući, međutim da su, generalno gledano, očekivanja da sastanak u Alžiru "iznedri" dogovor sada vrlo mala.

Istovremeno, kako kaže, postoji osnova za neku vrstu dogovora o isporukama te sirovine u narednih mesec ili dva.

"Mnogi analitičari očekuju da će do sporazuma doći na sastanku OPEK-a 30. novembra", navodi Nikolson.
Vodeća članica OPEK-a, Saudijska Arabija, odbijala je do sada da ograniči proizvodnju u vreme kada Iran intenzivira pumpanje nafte posle januarskog ukidanja zapadnih sankcija uvedenih Teheranu zbog nuklearnog programa.

Iran želi da podigne svu dnevnu proizvodnju nafte na nivo iz perioda pre sankcija od 4,0 miliona barela, sa sadašnjih oko 3,8 miliona barela, prema rečima Zanganeha.

"Saudijci i dalje ''mašu maslinovom grančicom'', ali Iranci, koji su relativno skoro izašli iz sankcija, nastavljaju da ponavljaju da neće smanjivati proizvodnju", kaže glavni tržišni analitičar u kompaniji za trgovanje valutama "AksiTrejder".

Ima izvesnih signala o sužavanju razlika između aktera sastanka u Alžiru, navodi Frans pres, dodajući da je Zanganeh signalizirao da bi sporazum o stabilizaciji cena nafte mogao da bude postignut na sastanku OPEK-a 30. novembra u Beču.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte na berzi svetske zalihe nafte proizvodnja nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana