Tekst objavljen: 28.12.2015 14:15        


Akcije na evropskim berzama su danas pale, prvog dana trgovanja posle božićne pauze, jer investitori nisu spremni na velika ulaganja u uslovima "mlakog" trgovanja na kraju godine, javlja britanska agencija Rojters. Nemački indeks DAX 30 oslabio je jutros za 0,1 odsto, Euro Stoxx za 0,2 odsto, dok je francuski indeks KAK oslabio za 0,4 odsto.

"Mlako" trgovanje na evropskim berzama, akcije u padu

"Slabi ekonomski podaci iz Kine, objavljeni u nedelju, takođe vrše izvestan pritisak na tržišta", izjavio je analitičar iz kompanije Ava trejd, Naem Aslam.

Naime, jučerašnji podaci su pokazali da je profit kineskih industrijskih kompanija u novembru smanjen u odnosu na isti period lani, što je šesti uzastopni mesec pada njihove dobiti.

Akcije proizvođača čelika Arselor Mitala, čije je sedište u Luksemburgu, jutros su pale za 2,5 odsto, posle skoka od čak 17 odsto prethodne.

Istovremeno, akcije nemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa pale za 0,7 odsto, nakon što je finansijski direktor kompanije, Robin Stoker, prošle nedelje izjavio da će troškovi kompanije verovatno porasti za 500 miliona evra u 2016. godini zbog negativnih kursnih razlika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nemačke berze evropske berze akcije na berzi pad akcija na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana