Tekst objavljen: 18.10.2020 17:00        


Oporavak Srbije od pada u drugom kvartalu, izazvanog pandemijom, jači je od prvobitnih procena zahvaljujući reakciji srpskih vlasti, ocenila je misija MMF-a

MMF: "Jači oporavak Srbije od predviđenog"

Zvanični razgovori Srbije i misije MMF-a u okviru petog i poslednjeg polugodišnjeg razmatranja aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike (IPC) završeni su danas sastankom, koji je održan u video-formatu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

U odnosu na oktobarski izveštaj "Svetski ekonomski izgledi" (WEO), koji je predstavljen tokom godišnje skupštine MMF i Svetske banke, misija MMF-a je u međuvremenu znatnije povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu, uvažavajući podatke i kretanja u periodu nakon zaključenja izveštaja WEO.

Za naredne godine procenjuju dinamičan rast Srbije, a već sledeće godine očekuju pun oporavak naše ekonomije od efekata pandemije. Ocenjuju i da je potrebno nastaviti sa sprovodjenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora i dodatno ojačati srednjoročni izgledi našeg rasta, navodi se u saopštenju NBS.

Na završnom sastanku, delegaciju Srbije je predvodila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guvernerka Republike Srbije u MMF-u, a misiju Fonda je predvodio Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

NBS je revidirala centralnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za 2020. godinu sa minus 1,5 na minus 1,0 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Istovremeno, procenjujemo i da postoji mogućnost da rezultat na kraju godine bude i bolji od minus 1,0 posto, pre svega, ako se uzme u obzir obiman i sveobuhvatan paket monetarnih i fiskalnih mera donet u najkraćem roku“, istakla je guverner.

Misija ocenjuje da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju naše ekonomije.MMF zaključuje i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom NBS i u narednom periodu.

I tokom pete revizije, misija je ocenila da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mera - od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković naglasila je da je uslovima svetske ekonomske krize očuvana finansijska stabilnost u Srbiji, bankarski sektor je visoko likvidan, dobro kapitalizovan i s najnižim nivoom problematičnih kredita od 3,5 procenata na kraju avgusta 2020. godine, što predstavlja najniži ikada dostignuti nivo od momenta uvođenja ovog pokazatelja.

"Za mene je ključno to što smo odmah, na samom početku krize, doneli čitav set mera kojima smo sačuvali ekonomiju i radna mesta. Sačuvali smo poverenje naših građana i privrede da ćemo nastaviti da obezbeđujemo makroekonomsku i finansijsku stabilnost u svim uslovima”, naglasila je guvernerka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
MMF nbs oporavak privrede pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana