Tekst objavljen: 20.08.2015 14:31        


Međunarodni monetarni fond (MMF) je signalizirao da kineski juan neće biti dodat korpi valuta još najmanje godinu dana, piše danas njujorški ekonomski dnevnik Wall Street Journal. Izvršni odbor fonda je odobrio produžetak važenja sadašnje korpe valuta koju čine specijalna prava vučenja (SDR) do 30. septembra 2016.

MMF: Juan neće biti u korpi valuta bar još godinu dana

Ovom odlukom se potvrđuje raniji predlog za odlaganje petogodišnjeg preuređivanja korpe, a odbor je saopštio da se odluka o budućoj korpi valuta očekuje do kraja godine.

Peking je prošle nedelje iznenadio tržišta devalvacijom juana, što je protumačeno kao pokušaj jačanja kineskog izvoza i što je izazvalo zabrinutost u pogledu zdravlja druge po veličini svetske privrede. Kineski zvaničnici izjavili su da je taj potez deo plana da se dozvoli veća uloga tržišta u određivanju vrednosti valute.
MMF je prošle nedelje pozdravio neočekivanu odluku Pekinga da devalvira juan, navodeći da će taj potez omogućiti tržišnim faktorima da igraju veću ulogu u Kini.

"Novi mehanizam za određivanje pariteta juana dobrodošao je korak koji će omogućiti da tržište igra veću ulogu u određivanju valutnog kursa. Veća valutna fleksibilnost važna je za Kinu, njenu ekonomiju i bržu integraciju u globalna finansijska tržišta", rekao je portparol MMF-a, dodajući da odluka kineske centralne banke neće uticati na kriterijume fonda za određivanja sastava korpe valuta.

Uključenje juana u korpu valuta MMF-a omogucilo bi Pekingu da poveća svoj uticaj na globalnu ekonomiju i uvećalo bi tražnju juana, pogotovo od strane centralnih banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Wall Street Journal juan kineski juan korpa valuta mmfa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana