EUR 117,57 USD 99,68 CHF 109,13

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 11.08.20. :: 117.5799 rsd

Tekst objavljen: 14.04.2015 16:19        


Srbija će, prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ove godine ostati u recesiji uz negativan privredni rast od 0,5 odsto, da bi se u 2016. oporavila i zabeležila pozitivan rast od 1,5 odsto. 

MMF: Srbija u recesiji i u 2015, oporavak iduće godine

MMF je, međutim, upozorio na problem visokog javnog duga i budžetskog deficita u Srbiji, zbog čega postoji potreba za fiskalnom konsolidacijom i ograničavanjem javne potrošnje, kao i za restrukturiranjem ključnih državnih preduzeća.

Privredni rast u zemljama Balkana, koje su prošle godine bile pogođene katastrofalnim poplavama, ubrzaće u 2015. i 2016, zahvaljujući obnovi u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, kao i rastu zapošljavanja u ostalim zemljama regiona, navodi MMF.

Privrede zemalja takozvane "Evrope u usponu" će ove godine po svoj prilici umereno porasti, zahvaljujući nižim cenama nafte, ali će slaba inostrana tražnja ukočiti značajniji ekonomski napredak, prognozira MMF u okviru svoje prolećne Svetske ekonomske prognoze.

Privredni rast regiona će, kako se navodi, iznostiti 2,9 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 odsto, dok se u 2016. očekuje ubrzanje rasta na solidnih 3,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Kategorija "Evropa u usponu" obuhvata pet članica EU (Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku i Rumuniju", kao i Srbiju i Tursku.

"Niže cene nafte i postepeni oporavak evrozone pružiće vetar u leđa privredi regiona i nadoknaditi negativne efekte privrednih problema u Rusiji", navodi Fond, dodajući da je inostrana tražnja i dalje slaba, a visoka zaduženost kompanija još koči investicije.

Poljska će ove godine imati najsnažniji privredni rast od 3,5 odsto, pre svega zahvaljujući snažnoj domaćoj tražnji. Sledeća zemlja sa solidnim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) je Turska, čiji će BDP u 2015. porasti 3,1 odsto u odnosu na 2,9 odsto iz 2014, zahvaljujući rastu domaće potrošnje u svetlu pada cena energenata, navodi MMF.

Mađarska će, sa druge strane, zabeležiti usporavanje privrednog rasta na 2,7 odsto u tekućoj i 2,3 odsto u idućoj godini, zbog slabljenja rasta investicija i ne preterano povoljne fiskalne politike. Mađarska i Poljska beleže deflaciju u svetlu niske inflacije u evrozoni.

Privredni rast Rumunije će ove godine iznositi 2,7 odsto, da bi iduće ubrzao na 2,9 odsto. Hrvatska bi u toku 2015. trebalo da izađe iz recesije uz rast BDP-a od 0,5 odsto ove i 1,0 odsto iduće godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
recesija u srbiji recesija izlazak iz krize MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana