Tekst objavljen: 13.07.2016 9:10        


Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) trebalo bi da se uzdrži od podizanja kamatnih stopa, ukoliko odluka Britanije da izađe iz Evropske unije prouzrokuje sporiji rast američke ekonomije, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF). 

MMF:Fed da ne podiže kamate ako Bregzit ugrozi rast SAD

U godišnjem izveštaju o američkoj ekonomiji, MMF navodi da očekuje samo mali uticaj Bregzita na privredni rast SAD, koji će ove godine iznositi 2,2 odsto, da bi se naredne godine oporavio na 2,5 odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Zbog neizvesnosti povodom ekonomskih posledica, rizici u pogledu perspektiva sada naginju ka negativnim aspektima. Ukoliko se negativni rizici materijalizuju, povećanje kamatnih stopa bi trebalo da bude odloženo", navodi se u u izveštaju MMF-a.

Zamenik direktora MMF-ovog odeljenja za zapadnu hemisferu, Najdžel Čok, kaže da je Fond generalno optimističan u pogledu stanja američke ekonomije gledano na bliži rok.

"Ipak, postoje izvesne kočnice u vidu sporijeg globalnog rasta i sporijeg rasta britanske privrede. Još uvek postoji mnoštvo neizvesnosti", izjavio je on.

Početkom ove godine, MMF je predviđao rast BDP-a SAD od 2,4 odsto, ali je kasnije ovu prognozu srezao, navodeći kao razlog sporiji rast globalne ekonomije, usporavanje energetskog sektora zbog pada cena nafte i sporiji tempo rasta lične potrošnje.

Čok je naveo i da Bregzit nije imao velike posledice po SAD, pošto je dolar samo blago ojačao, što ne ugrožava američki izvoz.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Bregzit MMF fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana