Tekst objavljen: 07.10.2015 9:06        


Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas projekcije rasta globalne privrede, upozoravajući na rastuće rizike zbog usporavanja kineske privrede koja "guši" ostala tržišta u usponu.

MMF:Najgora godina za svetsku privredu od 2009.

Bruto domaći proizvod (BDP) svetske privrede će ove godine porasti samo 3,1 odsto, a u narednoj godini 3,6 odsto, prema najnovijim predviđanjima MMF-a, što je u oba slučaja za 0,2 procentna poena niže od ranijih projekcija tog međunarodnog kreditora, prenosi agencija Frans pres.

Uprkos tome što bogate zemlje beleže znakove oporavka, svetska privreda je na putu da registruje najgoru godinu od globalne recesije iz 2009. godine, ocenio je MMF u oktobarskom izveštaju "Perspektive svetske ekonomije".

"Šest godina nakon što je svetska privreda isplivala iz najveće i najdublje posleratne recesije, povratak na snažan i usklađen globalni rast ostaje nedostižan", izjavio je glavni ekonomista MMF-a, Moris Obstfeld.

Usporavanje u Kini, koja će, prema projekcijama MMF-a, naredne godine porasti za 6,3 odsto, najsporijim tempom za poslednjih 25 godina, uzima danak i u ostalim tržištima u usponu koja zavise od apetita te azijske zemlje za njihovim sirovinama.

Privreda SAD će, kako navodi MMF, ove godine porasti za 2,6 odsto, što je za 0,1 procentni poen iznad julske prognoze, a u 2016. godini za 2,8 odsto.

MMF je, takođe, snizio projekciju rasta evrozone za 2016. godinu, navodeći da će blok jedinstvene valute u toj godini porasti za 1,6 odsto, umesto ranije projektovanih 1,7 odsto, dok će ove godine registrovati rast od 1,5 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na raniju prognozu."

Skroman oporavak evrozone će se nastaviti u 2015/106. godini, zahvaljujući nižim cenama nafte, monetarnom labavljenju i deprecijaciji evra", navodi se u izveštaju MMF-a, ali i dodaje da će potencijali rasta ostati slabi zbog opstanka negativnih posledica dužničke krize evrozone i dugoročnog pada produktivnosti.

Kada je reč o zemljama u usponu i tržištima u razvoju, MMF predviđa da će taj region ove godine ostvariti rast od 4,0 odsto, a u 2016. godini rast od 4,5 odsto.Najgore rezultate će registrovati Rusija, za koju taj kreditor predviđa pad od 3,8 odsto u ovoj godini i od 0,6 odsto u narednoj godini, dok će BDP Brazila pasti za 3,0 odsto u ovoj i 1,0 odsto u 2016.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
MMF Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bdp evrozone evropsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana