Tekst objavljen: 10.07.2018 10:02        


Kada krenu u kupovinu ili provod potrošači iz Srbije koriste za plaćanje kartice ili još češće gotov novac.mobilni placanje.

Mobilni telefon zamenjuje i novčanik i karticu

Međutim, novine u plaćanjima će po svoj prilici obe ove opcije u narednim godinama poslati u istoriju. Sve što je potrebno biće u pametnom mobilnom telefonu. Početkom ove godine usvojena je revidirana Direktiva Evropske unije o platnim uslugama - PSD2 koja omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge.

Odnosno banke će morati da i trećim licima dozvole pristup računima klijenata, a kroz aplikacione programe i platforme... To će im pomogućiti da uobliče finansijske usluge zasnovane na podacima i infrastrukturi banaka. Očekuje se da to bude primenjivo do septembra naredne godine kada PSD2 počinje da se primenjuje. Za ove novine najviše će biti zainteresovane kompanije i to one najveće kao što su “Google”, “Apple”, “Facebook” i “Amazon”.

Srbija nije članica Evropske unije ali ne samo što smo na tom putu već kod nas većinu tržišta drže banke kćerke onih iz EU. Zato se ova novina na nas itekako odnosi. Domaće tržište prati norveška fintek kompanija “Auka” koja je u 2017 i 2018 proglašena za kompaniju koja u Evropi ima najbolju platformu za mobilna plaćanja i nedavno su kod nas održali panel na tu temu.

Finansijski konsultant, dr Aleksandar Vasiljević, kaže da će mlađe generacije lako prihvatiti ovu novinu. Što se starijih tiče to će ići teže međutim sve što će se na tom polju događati u vremenu koje dolazi i njih će opredeliti na to da prihvate nove usluge koje će im banke i fintek kompanije ponuditi.

Ne smemo zaboravit da su još 2003. godine platne kartice kod nas bile novina, a danas su u upotrebi masovno, posebno u gradovima. Tako će biti i sa novinama koje dolaze. Mislim da će se tu lakše snaći gradsko stanovništvo nego ono u seoskim sredinama, kaže Vasiljević.

Banke su (ne) spremne

Na panel diskusijama i stručnim skupovima bankari su listom za novine. Norveška “Auka” je nedavno radila istraživanje sa 2.000 ljudi iz top menaymenta u Evropi iz banaka (100 anketiranih u Srbiji) o tome kako će reagovati na mobilna paćanja i novine. Ukupno 45 odsto ispitanih reklo je da smatra da je to dobro te da će se u godinama koje dolaze bankarstvo promeniti iz korena.

Međutim samo 30 odsto ispitanih reklo je da je spremno da prihvate da treća lica preuzmu kanale plaćanja. Očigledno glasati za inovacije je jedno, a pustiti nove igrače u svoje dvorište nešto sasvim drugo…

Što se tiče banaka izgleda da tu problema nema. Tako direktor Digitalnog centa u “Adiko banci”, Srđan Novaković kaže da će klijenti to prihvatiti...

Smatram da banke treba da se udruže i da lansiraju jednu mobilnu aplikaciju koja će klijentima biti prihvatljiva i da je to izvodljivo. Klijenti žele da imaju jednostvano rešenje direktno na mobilnom telefonu, pre nego da koriste platne kartice i takva vrsta plaćanja će sigurno biti masovno prihvaćena, smatra Novaković.

Da bi to uspelo potrebno je da banke rade preko Udruženja banka Srbije, a predsednik Odeljenja za digitalno bankarstvo Miloš Polovina kaže sve banke u Srbiji imaju volju da to primene i da ukoliko budu zajedno u tom procesu mogu stvoriti jedinstveno rešenje.

Promene očigledno slede, a ko je koliko spreman da ih primeni saznaćemo dogodine. Trgovci već trljaju ruke jer prve procene govore da će plaćanje mobilnim telefonom povećati potrošnju na globalnom nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje telefonom mobilni telefon kartice banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana