Tekst objavljen: 09.09.2018 17:29        


Od 1. aprila 2019. sve banke u Srbiji moraće svojim klijentima da ponude uslugu instant plaćanja na prodajnom mestu, pomoću kojeg će građani račune u prodavnici, restoranu, kafiću, hotelu i drugim mestima moći da plaćaju pametnim mobilnim telefonom ili tabletom.

Mobilni telefoni zamenjuju keš i kartice

Pojedine banke uslugu plaćanja mobilnim već nude svojim klijentima, ali te transakcije uglavnom idu preko platnih kartica, dok bi sa novim sistemom instant plaćanja transakcije trebalo da budu vezane direktno za tekući račun korisnika, a ne preko kartice.

Ovo će omogućiti nov sistem za instant plaćanja Narodne banke Srbije, koji počinje sa radom od 22. oktobra, ali je bankama ostavljen rok od pet meseci da ga implementiraju.

- Od 1. aprila 2019. sve banke koje nude korisnicima platne kartice moraće da imaju u ponudi i instant plaćanje na prodajnom mestu, a banke koje prihvataju platne kartice - i ponudu za trgovce za prijem instant plaćanja - objašnjeno je na sajtu NBS.

To znači da će banke klijentima morati da ponude novu aplikaciju, ili, što je verovatnije, novu uslugu uvrste u već postojeće aplikacije m-banking i e-banking usluga, koje mnogi građani već koriste za plaćanje računa ili prenos novca preko računara ili telefona.

Da bi instant platili neki račun mobilnim telefonom, građani će morati da aktiviraju tu aplikaciju, koja automatski otvara kameru za čitanje QR koda, a koji će morati da se nalazi na svakom izdatom računu, ili ga trgovac prezentuje na POS terminalu. Kada se QR kod očita, na ekranu telefona automatski se pojave svi potrebni podaci o uplatiocu i onome kome se plaća, i nakon unosa lične lozinke za autorizaciju, plaćanje je izvršeno, a novac je za nekoliko sekundi na računu primaoca. Ovo je primer funkcionisanja jedne već postojeće aplikacije za instant plaćanja, dok su banke slobodne da svojim korisnicima ponude i možda neko drugačije rešenje.

Iz NBS ističu da instant plaćanja predstavljaju najsavremeniji metod plaćanja koji trenutno postoji u svetu, a glavne prednosti su mu što omogućava prenos novca sa računa na račun 24 sata, vikendom i praznicima, odnosno non-stop tokom 365 dana. Takođe, transakcije se izvršavaju u roku od samo nekoliko sekundi, pa za proknjižene uplate ne morate čekati, recimo, da prođe vikend.

- Uz to što su izuzetno podobna za internet poslovanje, sada će pored gotovine, čekova i platnih kartica, kupac na prodajnom mestu moći da plati upotrebom svog mobilnog telefona, a prodavac će u roku od nekoliko sekundi dobiti potvrdu da je primio sredstva, za razliku od platnih kartica, kod kojih to nije slučaj. Pored toga, pružaoci platnih usluga, a time posredno i korisnici, biće oslobođeni plaćanja troškova prema kartičnim sistemima koje imaju kada se koriste platne kartice - navode iz NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs banke platne kartice beskontaktno plaćanje keš kartice mobilni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana