Tekst objavljen: 08.04.2016 13:52        


Evropska komisija je predstavila danas ambiciozan plan za pojednostavljenje sistema poreza na dodatu vrednost (PDV), u cilju smanjenja troškova preduzeća i sprečavanja prevara "teških" više desetina milijardi evra. 

Moskovisi:Prihodi EU od PDV-a manji za 170 mlrd evra

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi je izjavio je da su nedavni skandali, poput otkrića afere "Panamski papiri" o velikoj utaji poreza, naglasili potrebu Evropske unije za dovođenje u red situacije u sopstvenom dvorištu i za obezbeđivanje prihoda neophodnih za investicije i usluge, prenosi agencija Frans pres.

"Suočeni smo sa neverovatnim fiskalnim deficitom. Prihodi od naplate PDV-a su za 170 milijardi evra manji od onoga koliko bi trebalo da iznose. Ovo je veliko bacanje novca koji bi mogao biti investiran u privredni rast i radna mesta. Vreme je da ovaj novac povratimo", kazao je Moskovisi.

On je, takođe, rekao da aktuelni sistem PDV-a, uveden 1993. godine, "mora biti modernizovan kako bi održao korak sa izazovima današnje globalne, digitalne i mobilne ekonomije".

Moskovisi je ukazao da prevare sa PDV-om u transnacionalnoj trgovini koštaju godišnje 50 milijardi evra, i da bi, prema aktuelnim predlozima Komisije, to moglo biti smanjeno za oko 40 milijardi evra.

Komisija će 2017. godine zvanično predstaviti svoje predloge o PDV-u, a biće potrebno nekoliko godina pregovora sa članicama i Evropskim parlamentom pre nego stupe na snagu, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prihodi komisija PDV evropska komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana