Tekst objavljen: 11.04.2017 11:23        


LONDON, 11. aprila (Tanjug) - Agencija Mudis je danas, nakon što je hrvatska vlada preuzela Agrokor, ponovo snizila kreditni rejting ovog koncerna sa Caa1 na Caa2, zadržavši negativne izglede, a kažu da je "bankrot vrlo izgledan", javlja hrvatski portal Telegram. 

Mudis opet oborio kreditni rejting Agrokora

"Današnje snižavanje rejtinga odraz je Agrokorove odluke da 7. aprila podnese zahtev za restukturiranje u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Po mišljenju Mudisa, ovaj smer delovanja podrazumijeva visoku verovatnoću negativnih posledica za postojeće poverioce, iako detalji procesa još nisu u potpunosti poznati. Kompanija je takođe promenila direktora, kao i deo uprave", navodi se saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, "zbog ovakvog načina restrukturiranja bankrot Agrokora je vrlo izgledan".
Odluka je, prenosi Telegram, usledila i zbog pogoršanja odnosa Agrokora s dobavljačima, što je dodatno smanjilo likvidnost koncerna. Kako bi rešio problem s likvidnošću, Agrokor traži dodatne kredite banaka. Kompanija trenutno pregovara sa svojim zajmodavcima kako bi osigurala finansiranje, što bi stvorilo podređenost za postojeće kreditore koji nemaju takvo obezbeđenje.

"Oporavak Agrokorova postojećeg duga zavisiće od više faktora. Zategnuti odnosi s dobavljačima mogli bi uticati na vrednost akcija na tržištu i Mudis će takođe pratiti buduće promene u strukturi kapitala. Kreditni rejting u budućnosti bi mogao biti dodatno snižen ukoliko budući razvoj u procesu restrukturiranja dovede do nižih izgleda oporavka za poverioce", piše u saopštenju.

Ovo je treći put ove godine da je agencija Mudis srušila Agrokorov rejting, poslednji put su to učinili 23. marta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana