Tekst objavljen: 15.04.2023 12:00        


Newmont Corporation je iznela konačnu i do sada najbolju ponudu za preuzimanje australijske kompanije Newcrest Mining, po ceni od 29,4 milijarde australijskih dolara (19,5 milijardi američkih dolara)

Na pomolu velika akvizicija na tržištu zlata


Ukoliko ugovor o preuzimanju bude postignut, Newmont će osigurati lidersku poziciju među globalnim proizvođačima zlata.

Dogovor bi povećao proizvodnju zlata u Newmontu na nivo gotovo dvostruko viši u odnosu na najbližeg rivala, Barrick Gold Corp.

Spajanje bi trebalo da bude treća po veličini akvizicija u svetu od početka 2023. godine.

Newcrest je saopštio da je američkom Newmontu odobrio pristup svojim knjigovodstvenim izveštajima.

- Mislim da nova ponuda postiže bolju ravnotežu. Pozitivno smo raspoloženi za spajanje Newcrest-Newmonta i nameravali bismo da ostanemo akcionar kombinovanog entiteta ako bi se transakcija nastavila“, rekao je Sajmon Mahvini (Simon Mahwinney), glavni investicioni službenik u glavnom akcionaru Newcresta, Allan Gray Australia.

Prema revidiranoj ponudi, akcionari Newcresta bi dobili 0,400 Newmontovih akcija za svaku posedovanu akciju, sa podrazumevanom vrednošću od 32,87 australijskih dolara po akciji, u odnosu na prethodni odnos od 0,380 koji je Newcrestov odbor jednoglasno odbio u februaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Newcresta po ovoj objavi porasle su za čak sedam odsto na 30,28 australijskih dolara, ali nisu trgovane u velikom obimu, a analitičari smatraju da određena neizvestnost o ishodu pregovora i dalje postoji.

- Upravni odbor Newcresta i njegovi akcionari i dalje mogu smatrati ovaj dogovor oportunističkim s obzirom na kratkoročna operativna pitanja, privremenog generalnog direktora i uočeni nedostatak tržišnog uvažavanja dugoročnih projektnih potencijala, navodi se u jednom izveštaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržište zlata Newmont Corporation Newcrest Mining zlato trgovina zlatom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana