Tekst objavljen: 17.08.2021 12:00        


Na uplatnicama beogradskog Infostana od septembra će se nalaziti i naknada za gradskog partnera u odlaganju i tretmanu smeća, preduzeća Beo Čista Energija, javile su Večernje novosti

Na računima za Infostan od septembra i naknada za firmu koja upravla deponijom u Vinči


To preduzeće će tretirati otpad u svom novom postrojenju i spalionici koje gradi pored deponije u Vinči, koja je ovih dana gorela i izazvala nezapamćeno zagađenje vazduha u Beogradu.

Ta francusko-japanska kompanija, koja je procesom javno-privatnog partnerstva preuzela deponiju, prethodno je saopštila da čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine kako bi preuzela punu nadležnost nad deponijom u Vinči.

Ukupan iznos komunalija za smeće koje plaćaju građani, kako se dodaje, za sada ostaje isti, jer će se preraspodela sredstva realizovati samo između JKP Gradske čistoće i Beo Čiste Energije.

Dosadašnja cena od 6,60 dinara po kvadratu domaćinstva, koju sada plaćaju sugrađani, na računima će se razdeliti na način da 5,61 dinara po kvadratu stoji na odeljku za Gradsku čistoću i ostatak od 0,99 do 6,60 dinara po kvadratu će stajati za Beo Čista Energija.

Novi cenovnik, kako je naglašeno, usvojen je nedavno na nadzornom odboru Gradske čistoće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Do sada smo mi obavljali celokupnu uslugu. Otkako je 2. avgusta Beo Čista Energija preuzela novu deponiju, mi ćemo biti operater za sakupljanje i odnošenje smeća, dok će oni raditi tretman i odlaganje. Za građane cena ostaje ista, ali će se sredstva koja smo dosad uzimati, deo njih, prosleđivati privatnom partneru“ – navode u Gradskoj čistoći.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) Beo Čista Energija je registrovala svoju delatnost u oblasti snabdevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontrolisanja uklanjanja otpada i sličnim aktivnostima.

Jedan od predstavnika Beo Čiste Energije je Vladimir Milovanović, bivši generalni direktor kompanije Energoprojekt.

Milovanović je bio direktor te nekada veoma važne kompanije i u martu 2017. godine kada je akcije te kompanije kupovala firma Napred razvoj, vlasnika Dobroslava Bojovića.

Milovanović je pre nekoliko dana izjavio genciji Beta da ta firma još čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči.

Dodao je da će do tada deponija biti u nadležnosti Gradske čistoće.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beo čista energija deponija u vinči vinča gradska čistoća infostan račun za infostan novčana naknada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana