Tekst objavljen: 16.07.2017 17:30        


Bar desetak srpskih turista koji letuju u inostranstvu svakog dana se žali na kvalitet usluge koju dobiju od domaćina. Smetaju im prljavi apartmani, loš internet, buka, čekanje na granici.... Koje su žalbe opravdane i za šta mogu da traže nadoknadu?

Na šta se najviše žale srpski turisti agencijama?

Beograđanin P. U. se razočarao čim je ušao u apartman u grčkom letovalištu Stavros, jer je zatekao prljavštinu, a umesto da tokom odmora uživa u miru i tišini, slušao je buku sa susednog gradilišta. Razočaranost grupice turista iz Srbije zbog lošeg interneta bila je toliko velika da su domaćinima priredili sramotnu osvetu - ceo apartman, uključujući i unutrašnjost fioka, ispolivali su maslinovim uljem.

Ovakvih priča tokom sezone je na stotine. Nekada su žalbe opravdane, a neretko i preterane, jer se dešava da za jeftini aranžman od 200 evra pojedini očekuju uslugu na nivou hotela od pet zvezdica.

Da li i kada krivicu treba da snose turističke agencije?

U kojim slučajevima srpski turisti imaju pravo na nadoknadu, a kada će njihovi zahtevi biti uzaludni?
Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija “Juta”, navodi za “Blic” da svaka ozbiljna agencija obiđe smeštajne kapacitete koje nudi, a zakon predviđa da na licu mesta imaju i svoje predstavnike.

- Oni su dužni da u letovalištu dočekaju svoje klijente ili, ako je gužva velika, bar na vaučerima ostave kontakt telefone, za slučaj da su im potrebni. Ukoliko njihovi klijenti imaju bilo kakvu žalbu, treba odmah da ih pozovu. Predstavnik agencije je dužan da u primerenom roku, a to je 24 sata, reši problem. Ukoliko uzrok reklamacije nije otklonjen, putnik sa predstavnikom agencije sastavlja pisanu žalbu i na osnovu toga po povratku u Srbiju može da se traži nadoknada - objašnjava Seničić.

Ukoliko nešto ne štima, važno je da se gosti žale na licu mesta predstavniku agencije i da žalba bude u pisanoj formi. Po povratku u zemlju, u roku od osam dana, može zvanično da se traži nadoknada, ali samo za uslugu koja nije izvršena.

- U slučaju da je agencija članica Jute, žalba se rešava na dva načina - putem medijacije ili arbitražom. U 90 odsto slučajeva dogovor se postiže medijacijom - objašnjava Seničić.

Opravdane žalbe

- Ako zateknete prljav apartman, ne treba da ga čistite. O stanju smeštaja obavestite domaćina ili spremačicu, koji su dužni da u kratkom roku, sat ili dva, očiste sobu. Pravo na žalbu i nadoknadu imate u slučaju da vam apartman nije čišćen po dva dana.

- Udaljenost od plaže: Ako je razlika između onog što su vam rekli i realnog stanja velika. - Dešava se da gosti umesto zakupljenog trokrevetnog apartmana dobiju dvokrevetni. U slučaju da taj propust nije u primerenom roku rešen, možete da se žalite.

- Pravo na nadoknadu imate i u slučaju da duže od jednog dana niste imali vodu, struju ili vam ne radi klima uređaj kako je dogovoreno.

Žalbe koje ne prolaze

- Lični utisak nikad nije osnov za žalbu. Ako vam se učini da nameštaj u apartmanu nije nov kao na fotografijama, nadoknadu nećete dobiti.

- Ukoliko se tokom puta do predviđene destinacije pokvari autobus, moraćete da sačekate sledeći. Prvo na žalbu nemate ni ako autobus nije nov ili udoban.

- Ako dimenzija bračnog ležaja nije kakvu ste očekivali, nećete moći da dobijete odštetu.

- Švedski sto je način posluženja i ne znači automatski da ćete u ponudi imati 10 različitih jela. Koliko će ih biti na meniju, zavisi da li ste uplatili aranžman za hotel sa dve ili sa pet zvezdica.

- Poznato je da su internet konekcije u privatnom smeštaju u Grčkoj slabe, i to nije osnov za žalbu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turističke agencije letovanje Grčka turizam srpski turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana