Indikativni kurs Evra na dan 28.09.20. :: 117.6000 rsd
Tekst objavljen: 09.04.2018 14:00        


Za sve ljude, kupovina nekretnineje jedan od posebnih događaja u životu, koji sa sobom nosi i veliku radost i veliki stres. Mnogi rade i decenijama kako bi ispunili sebi ovu, za većinu, ogromnu želju. Da se na kraju ne biste pokajali, pre kupovine stana potrebno je dobro proveriti sve o toj nekretnini.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine stana

Provera da li je nekretnina uknjižena

Pre svega, bili da kupujete gotovinski ili uz pomoć stambenog kredita, potrebno je proveriti da li je nekretina koju želite uknjižena ili nije. To je veoma bitna stavka. Nekretnina mora biti registrovana u katastru nepokretnosti. Vađenjem vlasničkog lista može se utvrditi ko je vlasnik nepokretnosti i ta provera će vas koštati oko 1.500 dinara, što je mnogo manji iznos od onoga bez kojega možete na kraju ostati.

Ova usluga može se obaviti i besplatno putem interneta. Potrebno je otići na sajt www.rgz.gov.rs. Kako biste proverili sve neophodno, potrebno je da znate broj parcele u okviru opštine kao i tačnu adresu nepokretnosti za koju ste zainteresovani.

Ipak, najbolje je da se i na sam dan potpisivanja kupoprodajnog ugovoraponovo sve proveri i izvadi vlasnički list. Nekim kupcima se dešavalo da u međuvremenu vlasnici stave hipoteku na tu nekretninu, a oni za to tek kasnije saznaju.

Sudske overe

Nakon što ste proverili da je nekretnina uknjižena, sledeći korak je provera vlasnika. Ukoliko je vlasnik u bračnoj ili vanbračnoj zajednici morate nabaviti sudski overenu izjavu bračnog druga da se u budućnosti odriče potraživanja prema toj nekretnini. Ovim potezom kupac postaje zaštićen nakon kupovine.

Prodavac kao pravno lice

Pored fižičkog, prodavac nekretnine može biti i pravno lice. U ovom slučaju, morate proveriti status firme, odnosno morate videti ko je ovlašćeno lice za zastupanjue te nekretnine. Na ovaj način čete izbeći sudske sporove koji mogu da vas očekuju pri ovoj situaciji.

Predmet sudskog spora

Ako kupujete staru nekretninu, neophodno je proveriti da li je ona predmet nekog sudkog spora. Kako biste saznali ovo, potrebno je da podnesete zahtev sudskoj pisarnici. Najbolje bi bilo da izbegnete ovakve zavrzlame i odustanete od kupovine takve nekretnine. Ali, ako se utvrdi da ta nekretnina jeste predmet nekog sudskog spora, možete dalje saznati da li je predmet parničnog, vanparničnog ili izvršnog postupka tako što ćete posetiti portal sudova Srbije.


Stan u izgradnji
U ponudi možete naći nezavršene nekretnine koje se takođe prodaju. U ovom slučaju, možete verovati investitoru da će sve biti kako je obećano i dogovoreno, ali s druge strane, niko ne zna da li će to na kraju i biti tako. U ovom slučaju, najbolje je proveriti investitora i videti da li on posluje sa gubicima kao i da li mu je račun u blokadi. Ove detalje možete proveriti na sajtu Narodne banke, a matični broj investitora možete pronaći na sajtu APR-a.

Investitor kao pravno lice

Kada je reč o pomenutom investitoru, bolja je opcija da je on pravno lice. Tada, investitora možete proveriti u Agenciji za privredne registre, odnosno poslovanje firme. Proveru investitora takođe možete izvršiti i preko Privredne komore Srbije.

Kada sve proverite i rešite da kupite nekretninu prilikom kuproprodajnog ugovora, izvršiće se i provera u centralnom registru da li je ta nekretnina možda već nekome prodata i na taj način ćete biti zaštićeni. Svakako, za vaš novac imate pravo da sve dobro proverite i procenite da li se isplati kupiti željenu nekretninu ili ne.

4 komentara

 1. User image
  Pitanje 29.03.2018 17:50

  Ako se ugovor o kupoprodaji overava kod notara da li sve gore navedeno proverava i garantuje notar?

 2. User image
  leona 10.04.2018 9:17

  To vi ste uradite, a onda notar stavi pečat, tj. overi potpise stranaka na ugovoru.

 3. User image
  Beli 27.02.2019 15:38

  Interesuje me dali moze da se kupi kuca u vlasnickom listu pise kuca privatna svojina a za plac drzavna svojina,kuca je uknjizena.

 4. User image
  Boban 25.12.2019 18:55

  Kako i sta treba da zastitim sebe kao prodavca nekretnine legalizovana,na moje ime i nekretnina 1/1 a kupac nekretnina zeli uzimati stabeni kredit da ne bi bilo nekih prevara na strani kupca .Molio bih vas da mi odgovorite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina stana kupovina nekretnine nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana