Tekst objavljen: 07.02.2017 8:54        


Naftom se trguje po ceni koja je blizu 54 dolara, jer je eskalacija tenzija na relaciji Iran-SAD neutralisala vest o povećanju broja naftnih bušotina u SAD, javlja njujorška agencija "Blumberg".  

Nafta blizu 54 dolara zbog tenzija između Irana i SAD

Cene naftnih fjučersa su porasle u Njujorku za 0,5 odsto, izveštava "Blumberg", podsećajući da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa prošle nedelje uvela nove sankcije Iranu, upozoravajući Islamsku Republiku da se "igra sa vatrom" zbog testiranja balističkih raketa.

Istovremeno, broj naftnih bušotina u SAD je porastao za 17 na 583, što je najveći rast od oktobra 2015. godine, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu poskupela je za 15 centi na 53,98 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku pre podne u 11,41 sati po londonskom vremenu. Ukupan volumen trgovanja bio je 33 posto ispod 100-dnevnog proseka.

U trgovanju u petak WTI nafta je poskupela za 29 centi (0,5 odsto) na 53,83 dolara po barelu.
Severnomorska nafta "brent" za aprilske isporuke poskupela je za 5,0 centi na 56,86 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Prošle nedelje, cene "brenta" su napredovale za 2,3 odsto.

Cene fjučersa američke sirove nafte WTI kreću se iznad 50 dolara za barel otkako je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i još 11 drugih država od 1. januara ove godine počelo da ograničava proizvodnju.

Iako su članice OPEK-a realizovale najveći deo dogovorenih rezova, proizvodnja nafte u SAD je počela da raste sa otvaranjem novih naftnih bušotina, navodi njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte naftne bušotine proizvodnja nafte sirova nafta crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana