Tekst objavljen: 20.05.2016 12:29        


Cena sirove nafte tipa "brent" je u današnjem azijskom trgovanju porasla iznad 49 dolara za barel, posle slabljenja vrednosti dolara i napada militantnih grupa na još jedan gasovod u Nigeriji.

Nafta "brent" iznad 49 dolara zbog slabljenja dolara

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u junu porasla je za 48 centi (1,0 odsto) na 48,64 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za julske isporuke popela se za 39 centi (0,80 odsto) na 49,20 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su se, prema ocenama analitičara, oporavile zbog slabljenja dolara i obnavljanja pretnji od potencijalnog prekida isporuka nakon bombardovanja gasovoda u vlasništvu nigerijske filijale italijanske kompanije Eni.

Nova militantna grupa pod nazivom Osvetnici delte Niger (NDA) izvršili su nekoliko napada na ključne gasovode i postrojenja naftnih kompanija Šel i Ševron, što je, kako navodi AFP, značajno ugrozilo proizvodnju nafte u najvećoj afričkoj ekonomiji.

Zbog nemira u zemlji, nigerijska proizvodnja nafte je pala na 1,4 miliona barela dnevno sa 2,2 miliona, saopštili su zvaničnici.

"Pauza u jačanju dolara i nastavak zabrinutosti oko prekida isporuka iz Nigerije pružaju podstrek cenama nafte", izjavio je analitičar singapurske kompanije IG Markets Bernard Ou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta cena nafte svetske zalihe nafte skok cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana