Tekst objavljen: 03.02.2016 12:10        


Terminske cene nafte su danas u Aziji ostale ispod 30 dolara za barel, zabeleživši novi pad u očekivanju dodatnog rasta zaliha u SAD i pogoršanja situacije na ionako prezasićenom globalnom tržištu. 

Nafta ispod 30 USD zbog očekivanog rasta zaliha u SAD

Nafta je danas u azijskom trgovanju u popodnevnim satima (oko 6,30 časova po srednjoevropskom vremenu) nastavila da pojeftinjuje, pri čemu je američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu izgubila na ceni 16 centi, ili 0,54 odsto, i prodavala se za 29,72 dolara za barel, dok je nafta tipa "brent" pojeftinila za 21 cent, ili 0,64 odsto, na 32,51 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Trgovci, naime, očekuju da će izveštaj američkog ministarstva energetike ukazati na nedeljni rast zaliha nafte u SAD, a svako povećanje obično označava manju tražnju u državi koja je najveći svetski potrošač energenata.

Cena WTI je na kraju jučerašnjeg trgovanja na Njujorškoj berzi iznosila 29,88 dolara, što je prvi put od 21. januara da je cena WTI pala ispod 30 dolara za barel.

"Trgovci očekuju da bi projektovano povećanje zaliha od oko četiri miliona barela moglo dodatno da obori cene nafte, dok je udaljavanje od ideje da bi moglo doći do saradnje između dobavljača još jedan faktor koji ugrožava cenu nafte", izjavio je tržišni strateg kompanije "CMC Markets" Majkl Mekarti.

Rusija je juče saopštila da je u januaru proizvela rekordne količine nafte od oko 18,9 miliona barela dnevno, jer se bori da zadrži tržišni udeo. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u decembru odbacila pozive da smanji proizvodnju, podseća Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte pad cene nafte američke zalihe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana