Tekst objavljen: 06.05.2016 12:31        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u očekivanju zvaničnog izveštaja o zapošljavanju u SAD koji bi trebalo da pruži nove dokaze u pogledu stanja najveće svetske ekonomije i daljeg smera kretanja kamatnih stopa. 

Nafta jeftinija uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 20 centi, na 44,12 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent" za julske isporuke pala je za 18 centi, na 44,83 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

"Male su šanse za veće akcije trgovaca uoči objavljivanja izveštaja o zapošljavanju u SAD, koji će imati direktnog uticaja na dolar", izjavio je tržišni strateg kompanije CMC Markets, Majkl Mekarti za Frans pres.

Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za kupce koji koriste slabije valute, što podstiče tražnju i podiže cene.

Takođe su se ove nedelje pojavile spekulacije da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) na junskom sastanku podići kamatne stope, nakon što su dva regionalna direktora te institucije izrazili podršku ovakvom potezu.

Na oporavak cena nafte je uticala i politička kriza u Libiji, zatim pad proizvodnje u SAD i požari u Kanadi koji prete da ugroze proizvodnju ove sirovine u toj zemlji, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta SAD laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana