Tekst objavljen: 12.08.2015 9:59        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji ponovo pale, trgovci su bili zabrinuti u pogledu kineske ekonomije nakon iznenađujuće devalvacije juana, a padu cena doprinele su i konstantno visoke globalne zalihe nafte, navode analitičari. 

Nafta na novom minimumu u Aziji

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi pet centi na 43,03 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila 35 centi na 48,83 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI nafta je juče pala na najniži nivo od marta 2009, nakon što je kineska centralna banka devalvirala juan blizu dva odsto u odnosu na dolar. Narodna banka Kine je i danas snizila kurs juana za 1,62 odsto, poslavši nove šokove kroz finansijska tržišta.

Investitori strahuju da potez Pekinga ukazuje na usporavanje rasta druge po veličini svetske privrede, nakon što su podaci tokom proteklog vikenda pokazali da je trgovinska razmena Kine smanjena.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) povećala je prognozu globalne tražnje nafte za 2015. i zadržala projekciju rekordne svetske potrošnje za 2016, uprkos nestabilnim uslovima na tržištu koje je izazvala finansijska nestabilnost u Grčkoj i Kini. U avgustovskom izveštaju, OPEK navodi da će svetska tražnja nafte u ovoj godini porasti za 1,38 miliona barela dnevno, 90.000 barela više u odnosu na prognozu iz jula.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nafta pala zalihe nafte svetske zalihe nafte proizvodnja nafte sirova nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana