Tekst objavljen: 01.03.2016 15:04        


Cene sirove nafte porasle su danas neznatno, jer su slabi podaci o prozvodnoj aktivnosti u Kini ograničili veće dobitke očekivane zbog novih stimulativnih mera Pekinga, a blagom usponu cena doprineli su novi nagoveštaji da bi proizvođači nafte mogli da sarađuju na stabilizaciji tržišta. 

Nafta nastavila rast, uprkos lošim vestima iz Kine

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u aprilu je porasla za osam centi na 33,83 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, dok je severnomorska nafta "brent", za isporuke u maju, poskupela u Londonu za 1,0 procenat na 36,58 dolara za barel, prenosi agencija AFP.

Oba tipa nafte su u jutarnjem trgovanju u Aziji pojeftinila.
Cene "crnog zlata" su juče porasle pošto je vodeći naftaš, Saudijska Arabija, nagovestila da je spremna da koordiniše rešavanje problema volatinosti tržišta, insistirajući istovremeno na tome da neće smanjiti proizvodnju.

Tržišno raspoloženje je juče takođe bilo podstaknuto kineskom odlukom o smanjenju obavezne rezerve banaka, čime se oslobađaju dodatna sredstva za kreditiranje.

Zvanični podaci o kineskom Indeksu menadžera nabavke (PMI), objavljeni danas, pokazali su da se proizvodna aktivnost u februaru ove godine smanjila najbržim tempom u četiri godine, što je novi znak kontinuiranog slabljenja druge najveće svetske privrede.

Investicioni analitičar kompanije "Filip fjučers" u Singapuru, Danijel Ang, izjavio je za AFP da su potrebni "jači pokazatelji PMI o proizvodnji, i jači privredni rast, pre nego što se sa sigurnošću može reći da će se tražnja za naftom u Kini povećati".

Takođe je napomenuo da saudijski komentari mogu da pruže podršku tržištu - ali samo kratkoročno.
"Taj problem seže do osnova ponude i tražnje. Saudijska Arabija jeste vrlo bitna, ali činjenica je da zaista nisam video da je mnogo konkretnih akcija poteklo od njih", rekao je Ang, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta cena anfte na berzi zalihe nafte kina Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana