Tekst objavljen: 13.04.2016 13:01        


Cene nafte su danas posustale nakon oporavka podstaknutog izveštajima da su se Saudijska Arabija i Rusija složile da zamrznu proizvodnju uoči ključnog sastanka proizvođača "crnog zlata" u Dohi. 

Nafta opet posustala, splasnuo optimizam prema Dohi

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju oslabila je 59 centi (1,40 odsto) na 41,58 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za junske isporuke, koja predstavlja globalnu tržišnu referencu, trgovana je 52 centa niže (1,16 odsto) na 44,17 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Cene ovog energenta su juče i u ponedeljak ostvarile dobitke nakon rasta za više od osam odsto prethodne nedelje.

Nafta je dostigla najviše cenovne nivoe u ovoj godini upravo juče zbog informacija da da su dva najveća proizvođača postigla konsenzus o zamrzavanju produkcije, što je podstaklo očekivanja da će na sastanku u Dohi, u nedelju, biti ostvaren širi dogovor.

Pregovori u Dohi će okupiti članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), predvođene Saudijskom Arabijom, i nečlanice tog naftnog kartela, poput Rusije, kako bi razgovarale o načinu na koji da smanje prekomernu ponudu na globalnom tržištu koja je potisnula cene nafte.

Akutelne cene nafte su još uvek za preko 60 odsto niže u odnosu na vrhunac iz sredine 2014. godine, kada su bile preko 100 dolara za barel.

Trgovci su, takođe, fokusirani na zvanične podatke o komercijalnim zalihama u SAD, koji bi trebalo da budu objavljeni kasnije danas, a koji će ukazati na obim tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte oporavak cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana