Tekst objavljen: 20.04.2016 15:24        


Cene nafte su opet danas u azijskom trgovanju bile na silaznoj putanji pošto su radnici u naftnom sektoru Kuvajta prekinuli štrajk, čime su sasekli krila nadama da će kratkotrajni poremećaj izazvan štrajkom pomoći ublažavanju permanentno prevelike ponude.

Nafta po starom - jedan korak napred dva nazad

Pad proizvodnje izazvan štrajkom u Kuvajtu, četvrtom najvećem proizvođaču unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), uticao je juče na oporavak cena "crnog zlata", izveštava agencija AFP.

Međutim, cene su danas nastavile da tonu nakon što je kuvajtski Sindikat radnika naftnog sektora okončao svoj masovni protest i odlučio da se radnici vrate na posao, nekoliko sati posle najnovijeg apela koji im je uputio v.d. ministra nafte Kuvajta.

Američka "laka" nafta WTI za majsku dostavu splasnula je za 97 centi (2,36 odsto) na 40,11 dolara po barelu, dok je sirova nafta "brent" za junske isporuke pala 88 centi (2,0 odsto) na 43,15 dolara.

Kolebljivo kretanje cena počelo je sredinom prošle nedelje, tačnije tri dana pre sastanka glavnih svetskih proizvođača nafte u Dohi u nedelju, na kom je razmatran predlog o zamrzavanju proizvodnje, a od ponedeljka su počele dublje da tonu posle vesti da naftaši nisu uspeli da postignu nikakav sporazum.

Jučerašnji kratkotrajni opravak je rezultat štrajka kuvajtskih radnika u naftnom sektoru započetog u nedelju, a koji je uticao na smanjenje proizvodnje sirove nafte i prirodnog gasa u Kuvajtu za više od 50 odsto.

Bernard Ou, tržišni strateg u kompaniji IG Markets iz Singapura, kaže da, iako je štrajk trenutno ublažio prekomerne isporuke, opšti trend prevelike ponude je i dalje prisutan.

"Štrajk je imao kratkoročan efekat... jedva da je ''ulubio'' samu globalnu proizvodnju nafte", rekao je Ou za AFP, dodajući da su svi manje-više znali da štrajk neće trajati jako dugo, i da je reč samo o jednokratnoj reakciji tržišta na događaj.

Analitičari i trgovci su sada fokusirani na nedeljni izveštaj o naftnim zalihama u SAD, koji treba da bude objavljen kasnije danas, kako bi procenili kretanje potražnje u zemlji koja je vodeći svetski potrošač ovog energenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta cena nafte pad cene nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana