Tekst objavljen: 03.08.2016 15:59        


Nafta je danas ojačala na trgovanju u Aziji nakon što su podaci ove industrije pokazali pad zaliha "crnog zlata" u SAD, ali su cene američke sirove nafte ostale ispod 40 dolara za barel zbog kontinuirane zabrinutosti u pogledu prezasićenosti ponude. 

Nafta raste u Aziji, ali američka i dalje ispod 40 USD

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u septembru porasla je danas za 25 centi (0,63 odsto) na 39,76 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" za oktobar ojačala je za 19 centi (0,45 odsto) na 41,99 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Sirova nafta iz SAD-a se spustila juče na ispod 40 dolara za barel prvi put od aprila ove godine, dan nakon što je tržištem zahvatilo "raspoloženje medveda" (pesimizam) zbog poplave ponude, slabe tražnje i očekivanja daljeg rasta proizvodnje koja je oborila cene za više od 20 odsto od juna.

Ipak, cene su danas došle do daha, pošto je Američki inistitut za naftu, institucija naftaške industrije, izvestio da su zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u pale, što znači da bi višak na tržištu mogao da bude ublažen.

Američko Ministarstvo energetike će kasnije danas objaviti najnovije zvanične podatke o zalihama. Zvnični pokazatelji od prošle nedelje pokazali su da su u špicu letnje sezone putovanja američke zalihe benzina bile na najvišem nivou u gotovo dve decenije.

"Pad (cena) nije potpuno neočekivan, ali je iznenađujuća brzina i oštrina tog pada", izjavio je za "Blumberg news" Danijel Hajns, senior strateg za sirovine u sidnejskoj "Australija||Novi Zeland Banking Grupi".

"Poremećaji u ponudi su ojačali cene tokom drugog tromesečja, ali je njihova održivost usled takvih uzroka uvek relativno kratkotrajna. I dalje postoje relativno visoke zalihe, mada se tržište kreće u pravcu uravnoteženja", smatra on.

Slabija američka valuta je takođe podstakla tražnju za "crnim zlatom", pošto je ono izraženo u dolarskim cenama postalo jeftinije za kupce koji koriste druge valute.

Dolar je pao na šestonedeljni minimum prema korpi valuta juče, zbog očekivanja da će Federalne rezerve (Fed) odložiti podizanje kamatnih stopa nakon nedavnih slabih ekonomskih podataka u SAD, navodi u komentaru singapurska Junajted Oversis banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena na minimumu oporavak cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana