Tekst objavljen: 13.02.2017 11:53        


Cene nafte su sačuvale dobitke od prošle nedelje i kreću se blizu 54 dolara za barel, izveštava agencija "Blumberg". Na to je uticalo prošlonedeljno saopštenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) ostvarila rekordnih 90 odsto plana o smanjenju proizvodnje u januaru, dok je tražnja porasla brže nego što se očekivalo.

Nafta se drži blizu 54 dolara za barel

Cene naftnih fjučersa su neznatno oslabile na trgovanju u Njujorku posle napredovanja za 3,2 procenta u prethodne tri trgovačke sesije.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu trgovana je za 53,72 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, ili za 14 centi manje nego u petak. Ukupan volumen trgovanja bio je oko 43 posto ispod 100-dnevnog proseka.

WTI nafta je u petak porasla za 86 centi na 53,86 dolara. Prošlog meseca, cene američke "lake nafte" su u proseku iznosile 52,61 dolar.

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u aprilu trgovana je za devet centi niže, na nivou od 56,61 dolar po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je u petak ojačala za 1,07 dolara (1,9 odsto) na 56,70 dolara.

Jedanaest članica OPEK-a, koje su potpisale sporazum o rezanju pumpanja, smanjilo je u januaru proizvodnju za 1,12 miliona barela dnevno, na 29,93 miliona barela, prema izveštaju IEA. Globalne zalihe nafte će, prema proceni ove agencije, pasti za 600.000 barela dnevno u prvoj polovini ove godine, ako se grupa bude pridržavala svog dogovora.

Naftni kartel bi trebalo danas da objavi svoj mesečni izveštaj, sa prvim ažuriranim podacima o napretku u realizaciji sporazuma.

Istovremeno, naftaši u SAD su povećali broj bušotina na najviši nivo od oktobra 2015. godine, prema agenciji "Bejker Hjuz".

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, rekao je novinarima da će ta zemlja, koja nije članica OPEK-a ali se pridružila sporazumu naftnog kartela, u aprilu ili maju doneti odluku o tome da li će produžiti svoj dogovor sa OPEK-om, izvestila je državna novinska agencija RIA novosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana