Tekst objavljen: 08.07.2016 12:00        


Cene nafte su se oporavile danas u Aziji nakon što su juče potonule za gotovo pet odsto zbog povampirenja zabirnutosti u pogledu prevelike ponude, a trgovci danas iščekuju objavu ključnih podataka o novim radnim mestima u SAD. 

Nafta se oporavila usled velikih kupovina i nižih cena

Jučerašnji kolaps cena bio je odgovor na zvanične američke podatke koji su pokazali manji pad komercijalnih zaliha prošle nedelje nego što se očekivalo, što ukazuje na slabljenje tražnje u vodećem svetskom potrošaču "crnog" zlata" u špicu letnje sezone putovanja, prenosi agencija AFP.

Ti podaci su dodatno doprineli i onako sumornom raspoloženju na tržištima, budući da su investitori već opterećeni brigom u pogledu dugoročnih posledica britanske odluke da istupi iz Evropske unije.

Američka "laka" nafta WTI porasla je u današnjem azijskom trgovanju za 50 centi (1,11 odsto) na 45,64 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je ojačala za 60 centi (1,29 odsto) na 47,00 dolara.

Nafta WTI je juče pala za 4,8 procenata, a "brent" za 4,9 odsto, nakon što je američko Ministarstvo za energetiku (DOE) saopštilo da su zalihe pale za 2,2 miliona barela u nedelji do 1. jula. Tržište je očekivalo pad od 2,5 miliona barela, prema "Blumberg news".

Oba tipa nafte su potonula više od šest odsto od prošlog petka.
DOE je takođe izvestila o mnogo manjem padu zaliha benzina nego što je očekivano u špicu letnje sezone putovanja, kada Amerikanci krstare putevima širom zemlje tokom godišnjih odmora. Zalihe benzina pale su za 100.000 barela, znatno ispod prognoziranih 350.000 barela.

Analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, kaže da su kupci danas pohrlili da se snabdeju s naftom nakon jučerašnjeg "značajnog pada" cena, ali je dodao da će briga zbog prezasićenosti ponude potrajati.

''Što je još važnije izostaje pad zaliha benzina, s obzirom na to da je letnjoj sezoni pojačanih vožnji u SAD-u preostalo još samo dva meseca", rekao je on.

Kako dodaje, "trgovci sada strahuju da bismo se mogli suočiti sa pogoršanjem prevelike ponude kada se leto završi".

Određenu podršku cene nafte su dobile i nakon što je jedna militantna grupa u Nigeriji, najvećem afričkom proizvođaču ove sirovine, saopštila da je izvršila više napada na naftnu infrastrukturu na jugu zemlje, ignorišući poziv na jedinstvo predsednika Muhamadua Buharija, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte niska cena nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana