Tekst objavljen: 12.08.2016 15:00        


Cene sirove nafte su porasle danas na trgovanju u Aziji, povećavajući dobitke ostvarene preko noći posle saopštenja ministra za naftu Saudijske Arabije u kom je nagovestio da bi proizvođači mogli da se slože da ograniče proizvodnju. Tržištem su počele da kruže glasine da globalni proizvođači razmatraju sporazum o zamrzavanju proizvodnje kako bi stabilizovali cene, prenosi agencija AFP.

Nafta skočila na krilima saudijskih obećanja

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u septembru porasla je za 46 centi (1,06 odsto) na 43,95 dolara, a sirova severnomorska nafta "brent" za oktobar poskupela je za 32 centa (0,70 odsto) na 46,36 dolara za barel.

Skok je usledio posle pada cena početkom nedelje, na koji su uticali zvanični podaci iz SAD-a o rastu zaliha "crnog zlata", iznenadivši investitore koji su očekivali njihovo smanjenje.

Pored toga, mesečni izveštaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) pokazao je da je saudijska proizvodnja nafte iznosila gotovo 10,5 miliona barela dnevno u julu - što je rekordan nivo, znatno iznad onog zabeleženog u istom mesecu prošle godine.

Saudijski ministar za naftu Kalid al-Falih rekao je juče, kako su prenele agencije, da će neformalni sastanak OPEK-a sledećeg meseca u Alžiru biti prilika da proizvođači razmotre preduzimanje "svih mogućih mera" za stabilizaciju tržišta.

Cene nafte su skočile u četvrtak uveče više od četiri odsto reagujući na ministrovu izjavu, koja je primljena kao pozitivan signal na tržištu koje se bori sa poplavom ponude nafte.

"Trgovci naftom su podstaknuti na akciju" saudijskim saopštenjem, kaže Bernard Ou, tržišni strateg u kompaniji IG Markets u Singapuru.

Tržišta su, ipak, i dalje oprezna u pogledu mogućeg zamrzavanja proizvodnje, budući da na ranijim sastancima ove godine naftaši nisu uspeli da se dogovore o nivou proizvodnje pošto se ključni proizvođači ove sirovine prednost dali borbi za udeo na tržištu.

"Kalid al-Falih je nagovestio moguću saradnju između članica i nečlanica OPEK-a na obuzdavanju proizvodnje", navodi Aleks Furber, analitičar u CMC Marketsu i dodaje da je verovatnoća takvog razvoja događaja, međutim, upitna, s obzirom na to da je tržište slična obećanja slušalo i u aprilu.

OPEK-ov neformalni sastanak će biti održan na marginama Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru od 26. do 28. septembra, uoči planiranog sastanka krajem novembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana