Tekst objavljen: 09.12.2015 12:02        


Cene nafte su danas u Aziji porasle, ali su se zadržale blizu višegodišnjeg minimuma uoči objavljivanja izveštaja o zalihama u SAD, u uslovima prezasićenosti tržišta naftom. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je 58 centi na 38,09 dolara za barel, a sirova nafta tipa "brent" za 48 centi na 40,74 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Nafta skuplja, ali blizu višegodišnjeg minimuma

Analitičari očekuju da će današnji podaci pokazati da je u nedelji, zaključno sa 4. decembrom, došlo do novog nagomilavanja komercijalnih zaliha nafte u SAD, što će doprineti povećanju i onako obimnih zaliha na svetskom tržištu.

Prošlonedeljna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanjuje aktuelni visok nivo proizvodnje takođe vrši pritisak na tržište, navode analitičari.

Cena "brenta" je juče na kratko pala ispod 40 dolara za barel, prvi put od februara 2009. godine.
"Verujemo da će se aktuelna situacija sa obimnim globalnim zalihama zadržati i u narednim godinama, a u prilog tome ide i odluka OPEK-a da nastavi sa politikom ne preduzimanja intervencija na tržištu, čime su važne odluke odložene za naredni sastanak kartela u junu 2016. godine", navodi se u komentaru kompanije BMI riserč.

Članice OPEK-a trenutno proizvode 32 miliona barela nafte dnevno, što je iznad dogovorenog cilja grupe od 30 miliona barela nafte dnevno, navodi agencija Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte oporavak cene nafte zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana