Tekst objavljen: 27.08.2015 11:05        


Cene sirove nafte su danas porasle, kao reakcija trgovaca na mešoviti izveštaj o nafti iz SAD, koji je pokazao da su zalihe tog energenta smanjene, ali je proizvodnja ostala na gotovo istom nivou uprkos padu cena. 

Nafta skuplja nakon izveštaja o zalihama u SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru poskupela je 87 centi na 39,47 dolara, a "brent" takođe za oktobarsku isporuku 1,01 dolar na 44,15 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je juče da su zalihe nafte neočekivano smanjene za 5,5 miliona barela u nedelji, zaključno sa 21. avgustom, što ukazuje na zdravu tražnju. Sa druge strane, proizvodnja nafte smanjena je za svega 11.000 barela po danu u datom periodu i ostala je iznad 9,3 miliona barela, blizu decenijskog maksimuma.

Cene nafte našle su se pod pritiskom nakon što je Kina pre dve nedelje devalvirala valutu i izazvala zabrinutost u svetu u pogledu njene ekonomije i u ponedeljak su bile na najnižem nivou od početka 2009.

Vrednost akcija na svetskim berzama je od 11. avgusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od pet biliona dolara, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i u narednim danima, pokrenuvši novi talas koji je oborio deonice na globalnim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena goriva laka nafta zalihe nafte skok cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana