Tekst objavljen: 15.07.2015 10:59        


Cene nafte su danas porasle nakon ublažavanja zabrinutosti da će iranska nafta preplaviti tržišta posle postizanja sporazuma između Teherana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Nafta skuplja nakon sporazuma o nuklearnom programu

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poskupela je na Njujorškoj berzi devet centi na 53,13 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 12 centi na 58,63 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Posle višegodišnjih pregovora, Iran i šest svetskih sila postigli su juče u Beču istorijski dogovor o nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima.

Sporazum je prvobitno doveo do pada cena nafte, budući da su tržišni igrači strahovali da će, u svetlu ukidanja sankcija, iranska nafta preplaviti tržišta. Kada je, međutim, postalo jasno da će biti potrebno dosta vremena da Iran poveća izvoz nafte, cene su počele da rastu. Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, u odnosu na 2,2 do 2,3 miliona, koliko je izvozio pre sankcija uvedenih sredinom 2012.

Investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang navodi da Iran neće povećati izvoz pre kraja godine, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne potvrdi da je Teheran preduzeo korake za ograničavanje nuklearnog programa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte laka nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana