Tekst objavljen: 05.11.2015 14:18        


Cene nafte su danas u Aziji porasle nakon jučerašnjeg pada, ali je tržište i dalje pod pritiskom obilnih globalnih zaliha tog energenta. Cene su juče bile u padu nakon što su podaci iz SAD ukazali na rast zaliha i proizvodnje nafte u nedelji zaključno sa 30. oktobrom, potvrdvivši očekivanja da će globalne zalihe ostati visoke, a cene niske i u 2016.

Nafta skuplja u Aziji, ali pritisak na cene i dalje

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je četiri centa na 46,36 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarsku isporuku šest centi na 48,64 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Američke zalihe nafte uvećane su za 2,8 miliona barela na 482,8 miliona barela u nedelji zaključno sa 30. oktobrom, saopštilo je Ministarstvo energetike SAD. Rast zaliha ukazuje na slabljenje tražnje u najvećem svetskom potrošaču energenata i dovodi do slabljenja cena. Proizvodnja nafte je u istom periodu porasla za 48.000 barela na 9,16 miliona barela dnevno.

Cene nafte su od juna prošle godine, kada su bile iznad 100 dolara za barel, više nego prepolovljene, a u svetlu slabljenja druge po veličini svetske privrede, Kine, očekuje se da će i visoke globalne zalihe nafte i niske cene potrajati i sledeće godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta i gas cena nafte pad cene nafte zalihe nafte proizvođači nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana