Tekst objavljen: 28.03.2016 12:04        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, oporavljajući se blago od prošlonedeljnog pada, ali analitičari tvrde da će trgovci verovatno odložiti neke veće akcije sve do narednog meseca kada se održava sastanak ključnih proizvođača nafte. 

Nafta skuplja u očekivanju sastanka zemalja proizvođača

Nafta WTI za isporuku u maju poskupela je danas 50 centi, na 39,96 dolara, dok je severnomorska nafta "brent", takođe za maj, poskupela 45 centi, na 40,89 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nada u postizanje dogovora između Rusije, Saudijske Arabije i drugih vodećih proizvođača nafte o zamrzavanju nivoa proizvodnje "crnog zlata", uzrokovala je da cene obe vrste nafte porastu iznad 40 dolara za barel u ovom mesecu, čemu je takođe doprinelo izvesno slabljenje dolara.

Ipak, skok cena nafte je prošle nedelje obustavljen, jer su razgovori o potencijalnom podizanju kamatnih stopa u SAD podigli vrednost dolara, što čini da nafta izražena u toj valuti bude skuplja za kupce koji koriste slabije valute, umanjujući tražnju i dovodeći do pada cena.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i nečlanice OPEK-a, predvođene Rusijom, trebalo bi da 17. aprila u Dohi razgovaraju o predloženom ograničavanju nivoa proizvodnje.

Katarski ministar energetike, Mohamed al-Sada, koji je takođe predsednik OPEK-a, ranije je izjavio da je ovu inicijativu podržalo 15 zemalja, koje čine 73 odsto svetske proizvodnje nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte zalihe nafte skok cene nafte cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana