Tekst objavljen: 18.11.2015 9:15        


Cene nafte su danas u trgovanju na azijskom tržištu ponovo bile u blagom usponu, ali je njihov rast ograničila zabrinutost investitora u vezi sa obilnim zalihama tog energenta i snažnim dolarom. 

Nafta skuplja, visoke zalihe sprečile veći rast cena

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru poskupela je 31 cent na 40,98 dolara za barel, dok je za 34 centa poskupela sirova nafta tipa "brent" na 43,91 dolar, takođe za decembarske isporuke.

Pažnja trgovaca je usredsređena na izveštaj o američkim zalihama sirove nafte koji će danas objaviti Ministarstvo energetike SAD i za koji se očekuje da će dodatno naglasiti globalnu zasićenost ponude, prenosi agencija Frans pres.

Još jedan od faktora koji će uticati na cene je očekivano objavljivanje zaključaka sa prošlomesečnog sastanka američke centralne banke, budući da trgovci čekaju signale koji bi im ukazali na to kada će kamatne stope u SAD porasti. Rast kamata ojačao bi dolar pa bi nafta izražena u toj valuti postala skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju nafte.

Iranski ministar energetike Bidžan Zanganeh izjavio je juče da Teheran neće pregovarati sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) o planiranom podizanju proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno nakon što sankcije zapada Iranu budu ukinute. "Nećemo pregovarati sa OPEK-om o podizanju proizvodnje. Samo ćemo ih obavestiti kada to učinimo", kazao je on.

Ukidanje sankcija Iranu očekuje se početkom 2016, nakon što je u julu postignut sporazum o ograničenju nuklearnih ambicija Teherana. Iran planira da poveća proizvodnju nafte za milion barela dnevno godinu dana po ukidanju sankcija, rekao je Zanganeh.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte laka nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana