Tekst objavljen: 03.05.2018 14:37        


U Srbiji je prošle godine otkriveno ukupno 5.834 falsifikovanih dinarskih i 945 faksifikata stranih novčanica i to najviše evra, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Najčešće se falsifikuju novčanice od 1.000 rsd, 100 eur

Najčešće se faksifikuju apoeni od 1.000 dinara pa ih je u 2017. otkriveno 2.770 komada. Lažnih apoena od 2.000 dinara prošle godine bilo je 1.510 komada, dok je otkriveno 1.372 lažnih novčanica od 500 dinara. Kada je reč o stranom novcu, najčešće je reč o falsifikovanim evrima, tako da ih je prošle godine bilo ukupno 778, dok je otkiveno 146 komada falsifikata američkih dolara.

- Zajedno sa još nekim drugim valutama, to je ukupno 945 komada, najčešće se falsifikuje apoen od 100 evra, a zatim i od 50 evra i od 20 evra - kaže direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv faslifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca Miroslav Jeremić. Kako navodi, "tu smo malo karakteristični jer se u zapadnoj Evropi najčešće falsifikuje 50 i 20 evra, kod nas 100 evra". - U nekim godinama bude interesantan i apoen od 200 evra - dodaje on.

Dinarski falsifikati prepoznatljivi

Dinarski falsifikati su, kaže, u više od 90 odsto slučajeva loši ili osrednji, pa ih prosečan građanin može prepoznati, pod uslovom da zna kako izgleda originalna novčanica, dok je situacija kod falsifikata stranog novca bitno drugačija jer postoje vrlo uspešno izrađeni primerci.

- Reč je o takvom kvalitetu falsifikata da se moze desiti da čak i obučeni bankarski službenik propusti falsifikat, ako naravno ne obrati dovoljno pažnje i ako ne upotrebi određena pomagala da bi izvršio proveru - kaže Jeremić. Zato se, ističe, građanima preporučuje da prilikom kupovine stranog novca u menjačnicama ili bankama obavezno traže od banke ili menjača da im napišu u potvrdi o izvršenoj transakciji serijske brojeve, apoen i valutu koju su kupili.

Najviše falsifikuju Italijani i Bugari

- „Međutim, bilo je slučajeva da je i u okolini Čačka postojala štamparija lažnog novca gde su falsifikovani američki dolari, a i pre oko godinu dana je u blizini Novog Sada otkrivena jedna štamparija takođe američkih dolara - rekao je Jeremić. Za američke dolare u Srbiji postoji obaveza banke ili menjača koji ih prodaju fizičkom licu da obavezno u potvrdu o izvršenoj transakciji upišu apoene od 50 i 100 američkih dolara, odnosno njihove serijske brojeve.

Specijalista za utvrđivanje autentičnosti novca Nikola Tanasijević objašnjava da se prilikom provere obavlja vizuelni pregled, zatim pregled dodirom, a usmeravanjem novčanice ka jačem izvoru svetla proveravaju se elementi zaštite. - To je osnovna procedura koju prolazi svaka novčanica. Zatim dolazi do provere određenim mašinama, ultraviolentnim lampama, infracrvenim zracima. Takođe, odeljenje poseduje jedan sistem za analizu novčanica gde se detaljno mogu proveriti svi elementi zaštite novčanice, tačnije sve karakteristike, počev od duboke štampe, efekta, izvora svetlosti, ultravioletnog svetla, infacrvene zaštite i slično“ - rekao je Tanasijević, koji građanima savetuje da prvenstveno obrate pažnju na izgled i karakteristike strane novčanice koju kupuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novčanica dinar falsifikat nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana