Tekst objavljen: 05.05.2016 12:00        


Centralna banka Kine je izvršila devalvaciju juana prema dolaru za skoro 0,6 odsto, što je najveće obaranje vrednosti kineske valute od avgusta prošle godine. 

Najveća devalvacija juana od avgusta prošle godine

Narodna banka Kine je kurs juana, poznatog i kao renminbi, uvrdila na 6,4943 juana za jedan dolar, što je za 0,59 odsto niže u odnosu na kurs od 6,4565 juana za dolar prethodnog dana, prema podacima Kineskog sistema za trgovinu devizama, prenosi agencija Frans pres.

Kina reguliše kurs svoje valute u skladu sa pravilnikom koji dozvoljava odstupanja od dva odsto dnevno.
Slabiji kurs juana je, prema ocenama analitičara, u skladu sa jučerašnjom visokom vrednošću američkog dolara, kada je ojačao prema većini svetskih valuta, pošto je zabrinutost u pogledu usporavanja globalnog rasta uzdrmala berze i oborila cene nafte, što je povećalo tražnju za američkom valutom na koju se gleda kao na sigurno utočište.

"Kako bi se očuvalo stabilno valutno tržište, renminbi je oslabio", izjavio je analitičar banke Bank of communications, Lju Sjuedži.

Današnja devalvacija juana dolazi nakon što je zvanični Peking prošlog petka podigao kurs juana prema dolaru za 0,56 odsto u odnosu na prethodni dan, što je bio najveći skok za skoro 11 godina, navodi AFP.

Kina, druga najveća svetska ekonomija, uznemirila je investitore širom sveta kada je u avgustu prošle godine devalvirala nacionalnu valutu za skoro pet odsto za nedelju dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devalvacija juana narodna banka kine juan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana