Tekst objavljen: 27.07.2015 15:44        


Farmaceutske firme u svetu akcionarima obezbeđuju najveće prihode, prema globalnoj rang listi Boston konsalting grupe (BCG) za 2015. godinu, a prvo mesto je i ovaj put, treću godinu uzastopce, pripalo američkoj kompaniji Pharmacyclics, sa prinosom od 108 odsto. Rang lista BSG-a napravljena je na osnovu ukupnog prosečnog povraćaja po akciji (TSR), koji uključuje rast vrednosti deonica i dividendu.

Najveće prihode akcionarima donose farmaceutske firme

Da bi ušle na rang listu za ovu godinu, 1.982 kompanije koje su bile u konkurenciji morale su da obezbede akcionarima izuzetne prihode, odnosno TSR od 14,6 odsto, dok je za 25 odsto najboljih taj pokazatelj morao da bude najmanje 23,3 odsto, a prag za "top ten" (najboljih 10) 69,2 odsto. Godinu dana ranije prag za top ten bio je za trećinu viši.

Biofarmaceutske kompanije dominiraju na ovogodišnjoj globalnoj rang listi, zauzevši četiri od prvih deset mesta.

Pored Pharmaceuticals na prvom, tu su još i irski Jazz Pharmaceuticals na petom mestu, američki Regeneron Pharmaceuticals na sedmom i izraelski Taro Pharmaceutical Industries na osmom mestu.

Ove godine među 10 kompanija sa najvećim prinosom po akciji, nema nijedne ruske firme, piše ruski list Vjedomosti, uz podsećanje da ih je prošle godine bilo šest.

Sberbanka je bila među najboljima u bankarskom sektoru, Severstalj u metalurškom, Novatek na četvrtom mestu među naftnogasnim kompanijama.

Pored osnovnog, BCG sastavlja i rejtinge za 27 različitih industrijskih sektora za preduzeća sa najvećom tržišnom kapitalizacijom (iznad 50 milijardi dolara), navedeno je na sajtu BCG.

Top 10 u naftnom sektoru ove godine su zauzele kompanije iz Severne Amerike, devet iz SAD i jedna iz Kanade. Lider je američki Chenier Energy, sa TSR 96,2 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dividenda akcije farmaceutske kaompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana